har klättrat i Bandidos Europaorganisation efter frigivandet. Enligt polisen leder han avdelningen i Göteborg. Foto: Richard Strömhar klättrat i Bandidos Europaorganisation efter frigivandet. Enligt polisen leder han avdelningen i Göteborg. Foto: Richard Ström
har klättrat i Bandidos Europaorganisation efter frigivandet. Enligt polisen leder han avdelningen i Göteborg. Foto: Richard Ström
Mehdi Seyyed dömdes för att ha beställt bomberna i Göteborg 2006. På Vasaplatsen sprängdes en bil den 20 september. Mc-ledaren dömdes till sju års fängelse. Foto: Per WissingMehdi Seyyed dömdes för att ha beställt bomberna i Göteborg 2006. På Vasaplatsen sprängdes en bil den 20 september. Mc-ledaren dömdes till sju års fängelse. Foto: Per Wissing
Mehdi Seyyed dömdes för att ha beställt bomberna i Göteborg 2006. På Vasaplatsen sprängdes en bil den 20 september. Mc-ledaren dömdes till sju års fängelse. Foto: Per Wissing
Mehdi Seyyed har flera domar mot sig, allt från misshandel och utpressning till bombdåd och vapenbrott.Mehdi Seyyed har flera domar mot sig, allt från misshandel och utpressning till bombdåd och vapenbrott.
Mehdi Seyyed har flera domar mot sig, allt från misshandel och utpressning till bombdåd och vapenbrott.

Uppgifter: Han leder fortfarande Bandidos

Publicerad

Den 5 mars sköts en Bandidos-anhängare i Halmstad.

Sedan dess har en kraftsamling skett från Bandidos. Ett stort antal medlemmar från andra avdelningar har rest dit.

Samtidigt kommer nya besked om Mehdi Seyyed, som en tid vistats på sjukhus.

I nio månader har gänget saknat en ledare i Göteborg - utåt sett.

Men nu - när organisationen åter är under attack klarnar maktfördelningen i Västsverige:

– Han har kvar sin position som ledare för Göteborg i alla fall, säger Paavo Honkavaara hos Länskriminalpolisen i Västra Götalandas län.

Mehdi Seyyed.Foto: Anders Wejrot

Den 12 juni i fjol släpptes den tidigare Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed ut från fängelset efter fem år i Kumlabunkern.

Detta efter att han dömdes till sju års fängelse, bland annat för att ha beställt två bombattentat mot bilar i centrala Göteborg och på Hisingen.

Efter att ha muckat från fängelset var det länge oklart vilken roll den tidigare ledaren för Bandidos i Göteborg skulle få inom organisationen.

Men i september kunde GT avslöja att fått en roll som bara kunde ses som en befordran:

– Man kallar honom sargento de armas, det är samma som sergeant at arms men de använder mexikanska uttryck i sin national. Den rollen är att han har ett nationellt och internationellt ansvar i vissa frågor. Säkerhetsfrågor bland annat, sa Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng vid länskriminalpolisen.

Rollen innebär att Mehdi Seyyed tog ett rejält kliv uppåt i den kriminella hierarkin och placerades i Bandidos Europa-styrelse.

Men vem som styrt Bandidos lokalt i Göteborg har varit en väl bevarad hemlighet. Men enligt Paavo Honkavaara på länskriminalpolisen i Västra Götaland råder ingen oklarhet längre.

– Han har kvar sin position som ledare för Göteborg i alla fall, säger Paavo Honkavaara hos Länskriminalpolisen i Västra Götalands län.

– Sen var det en som blev skjuten i Halmstad, men det var förra helgen. En kille som blev skjuten i benet men det är ett ärende som handläggs av grova brott i Halmstad, säger kriminalkommissarie Paavo Honkavaara.

Den nyblivna säkerhetschefen på Europanivå är alltså fortfarande president för Bandidos största avdelning i Västsverige.

Samtidigt kraftsamlar Bandidos i Västsverige.

Efter att mannen sköts i Halmstad, dit Bandidos har flyttat sin tidigare Boråsavdelning dök ett stort antal Bandidosmedlemmar upp på platsen - tillresta från andra avdelningar.

Flera dagar efter skjutningen den 5 mars kom fler och fler anhängare till Halmstad.

Polisen har tidigare inte velat bekräfta att den man som sköts har kopplingar till Bandidos. Men nu bekräftar man både den skottskadades gängtillhörighet och förstärkningarna som kommit från andra håll i Sverige.

– Nu var ju de måltavla och det har ju inte varit några efter-dyningar som vi märkt av, säger Mikael Ljung, kommissarie vid underrättelsegruppen i Halland när GT lägger fram uppgifterna om att den skjutne ska ha kopplingar till Bandidos.

Låg på sjukhus

Skjutningen i Halmstad kan enligt uppgift till GT ha botten i att Mehdi Seyyed vårdats på sjukhus.

Ryktesspridningen om hans sjukhusvistelse kan enligt GT:s uppgifter varit en faktor i att någon nu gett sig på en inom hans organisation.

Att Bandidosledaren legat på sjukhus bekräftas av flera.

– Det som stämmer här är att Mehdi har legat på sjukhus, men han har vi sett på stan häromdagen så han är inte kvar där i alla fall, Paavo Honkavaara.

Känner ni igen det här med att andra positionerat sig på grund av att Seyyed legat på sjukhus?

– De flesta inom Bandidos vet nog allt att han legat på sjukhus. Men nu är han ute igen som sagt. Så nej, det är inte en bild jag känner igen. Men skjutningen i Halmstad är något som grova brott i Halmstad utreder, säger han.

Advokaten bekräftar

Anledningen till sjukhusvistelsen är oklart, men Mehdi Seyyeds advokat Björn Hurtig meddelar att det, honom veterligen inte ska handla om att Bandidosledaren ska ha utsatts för något brott.

– Nej, såvitt jag vet är det inte det, säger Björn Hurtig.

Han vill därefter inte kommentera vare sig Seyyeds fortsatta ledarskap för Bandidos i Göteborg eller om han varit i kontakt med sin tidigare klient under den senaste tiden.

GT har sökt Bandidos Sverige via mejl utan svar.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER