Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Han leder fortfarande Bandidos

har klättrat i Bandidos Europaorganisation efter frigivandet. Enligt polisen leder han avdelningen i Göteborg.
Foto: Richard Ström
Mehdi Seyyed dömdes för att ha beställt bomberna i Göteborg 2006. På Vasaplatsen sprängdes en bil den 20 september. Mc-ledaren dömdes till sju års fängelse.
Foto: Per Wissing
Mehdi Seyyed har flera domar mot sig, allt från misshandel och utpressning till bombdåd och vapenbrott.

Den 5 mars sköts en Bandidos-anhängare i Halmstad.

Sedan dess har en kraftsamling skett från Bandidos. Ett stort antal medlemmar från andra avdelningar har rest dit.

Samtidigt kommer nya besked om Mehdi Seyyed, som en tid vistats på sjukhus.

I nio månader har gänget saknat en ledare i Göteborg - utåt sett.

Men nu - när organisationen åter är under attack klarnar maktfördelningen i Västsverige:

– Han har kvar sin position som ledare för Göteborg i alla fall, säger Paavo Honkavaara hos Länskriminalpolisen i Västra Götalandas län.

Mehdi Seyyed.
Foto: Anders Wejrot

Den 12 juni i fjol släpptes den tidigare Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed ut från fängelset efter fem år i Kumlabunkern.

Detta efter att han dömdes till sju års fängelse, bland annat för att ha beställt två bombattentat mot bilar i centrala Göteborg och på Hisingen.

Efter att ha muckat från fängelset var det länge oklart vilken roll den tidigare ledaren för Bandidos i Göteborg skulle få inom organisationen.

Men i september kunde GT avslöja att fått en roll som bara kunde ses som en befordran:

– Man kallar honom sargento de armas, det är samma som sergeant at arms men de använder mexikanska uttryck i sin national. Den rollen är att han har ett nationellt och internationellt ansvar i vissa frågor. Säkerhetsfrågor bland annat, sa Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng vid länskriminalpolisen.

Rollen innebär att Mehdi Seyyed tog ett rejält kliv uppåt i den kriminella hierarkin och placerades i Bandidos Europa-styrelse.

Men vem som styrt Bandidos lokalt i Göteborg har varit en väl bevarad hemlighet. Men enligt Paavo Honkavaara på länskriminalpolisen i Västra Götaland råder ingen oklarhet längre.

– Han har kvar sin position som ledare för Göteborg i alla fall, säger Paavo Honkavaara hos Länskriminalpolisen i Västra Götalands län.

– Sen var det en som blev skjuten i Halmstad, men det var förra helgen. En kille som blev skjuten i benet men det är ett ärende som handläggs av grova brott i Halmstad, säger kriminalkommissarie Paavo Honkavaara.

Den nyblivna säkerhetschefen på Europanivå är alltså fortfarande president för Bandidos största avdelning i Västsverige.

Samtidigt kraftsamlar Bandidos i Västsverige.

Efter att mannen sköts i Halmstad, dit Bandidos har flyttat sin tidigare Boråsavdelning dök ett stort antal Bandidosmedlemmar upp på platsen - tillresta från andra avdelningar.

Flera dagar efter skjutningen den 5 mars kom fler och fler anhängare till Halmstad.

Polisen har tidigare inte velat bekräfta att den man som sköts har kopplingar till Bandidos. Men nu bekräftar man både den skottskadades gängtillhörighet och förstärkningarna som kommit från andra håll i Sverige.

– Nu var ju de måltavla och det har ju inte varit några efter-dyningar som vi märkt av, säger Mikael Ljung, kommissarie vid underrättelsegruppen i Halland när GT lägger fram uppgifterna om att den skjutne ska ha kopplingar till Bandidos.

Låg på sjukhus

Skjutningen i Halmstad kan enligt uppgift till GT ha botten i att Mehdi Seyyed vårdats på sjukhus.

Ryktesspridningen om hans sjukhusvistelse kan enligt GT:s uppgifter varit en faktor i att någon nu gett sig på en inom hans organisation.

Att Bandidosledaren legat på sjukhus bekräftas av flera.

– Det som stämmer här är att Mehdi har legat på sjukhus, men han har vi sett på stan häromdagen så han är inte kvar där i alla fall, Paavo Honkavaara.

Känner ni igen det här med att andra positionerat sig på grund av att Seyyed legat på sjukhus?

– De flesta inom Bandidos vet nog allt att han legat på sjukhus. Men nu är han ute igen som sagt. Så nej, det är inte en bild jag känner igen. Men skjutningen i Halmstad är något som grova brott i Halmstad utreder, säger han.

Advokaten bekräftar

Anledningen till sjukhusvistelsen är oklart, men Mehdi Seyyeds advokat Björn Hurtig meddelar att det, honom veterligen inte ska handla om att Bandidosledaren ska ha utsatts för något brott.

– Nej, såvitt jag vet är det inte det, säger Björn Hurtig.

Han vill därefter inte kommentera vare sig Seyyeds fortsatta ledarskap för Bandidos i Göteborg eller om han varit i kontakt med sin tidigare klient under den senaste tiden.

GT har sökt Bandidos Sverige via mejl utan svar.

UTTDRAG AV SEYYEDS BROTTSREGISTER

Fängelse för vapenbrott

1998: Döms till fängelse i två år för olaga frihetsberövande, försök till olaga tvång, dopingbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Döms också till fängelse i fyra månader för misshandel vid två tillfällen.

döms för misshandel

2001: Döms till fängelse i tre månader för misshandel.

döms för vapenbrott

2002: Mehdi Seyyed döms till fängelse i tio månader för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen och bilbältesförseelse.

döms för utpressning

2005: Döms till fängelse i ett år och sex månader för utpressning, vapenbrott och dopingbrott - bland annat.

han döms för misshandel

2008: Han döms till två år och sex månaders fängelse för att ha misshandlat en 23-årig medlem i Bandidos supportergrupp X-team.

inblandad i bombdåd i göteborg

2009: Tre år efter att handgranater detonerat under två bilar, en på Hisingen och en på Storgatan i centrala Göteborg döms Medhi Seyyed till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel, för att ha beställt sprängdåden.

man sköts. En man sköts i Halmstad den 5 mars. Polisen bekräftar nu att skjutningen var riktad mot Bandidos.