Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: GP får 40 miljoner i presstöd

GP beviljas maximalt presstöd, enligt uppgifter till Barometern.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Mediestödsnämnden har beviljat Götebors-Posten det maximala presstödet på 40 miljoner kronor. Det uppger källor för tidningen Barometern

GP har tidigare nekats presstöd på grund av sin dominerande ställning på marknaden.

Göteborgs-Posten har tidigare ansökt om presstöd, efter att ha tappat en stor del av sin upplaga. Tidningar med en hushållstäckning under 30 procent kan vara berättigade stödet, och 2017 hade tidningens hushållstäckning dalat ner till drygt 28 procent från att under storhetstiden ha varit nästan den tredubbla.

Den gången fick GP emellertid avslag på sin ansökan. I sitt beslut skrev Mediestödsnämnden bland annat att:

”förhållandena inom Göteborgs-Postens hela spridningsområde innebär att det är uppenbart att täckningsgraden i utgivningskommunen ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga på annonsmarknaden.”

Får maxbeloppet

Men nu tycks nämnden göra en annan bedömning. 

Enligt uppgifter till tidningen Baromtern har GP beviljats det maximala presstödet på 40 miljoner kronor. Det skriver Barometerns politiska chefredaktör, Matin Tunström, på Twitter.

I ett sms till Medievärlden skriver Martin Alsander, Stampen Medias ordförande:

”Det vore naturligtvis roligt om så vore fallet, men vi har inte nåtts av någon sådan information och har därför av naturliga skäl ingenting att säga i detta skede”.