En hög smäll hördes på Tingvallagymnasiet. Foto: David Hårseth
En hög smäll hördes på Tingvallagymnasiet.  Foto: David Hårseth

Explosion på skola i centrala Karlstad

Publicerad

En högljudd explosion på Tingvallagymnasiet hördes över centrala Karlstad vid 15-tiden. Polisen söker nu efter två svartklädda män. Männen sågs tända på vad som misstänks vara en stubin, och sprang sedan från platsen.

– Vittnet uppger att han kände en tryckvåg vid explosionen, säger Christer Magnusson vid Karlstadpolisen.

– Det small något alldeles förfärligt, bekräftar Tingvallagymnasiets rektor, Christine Holmberg.

Larmet inkom till räddningstjänsten klockan 14.49.

Räddningstjänsten har slagit fast att det inte har utbrutit någon brand i samband med explosionen. Kort efter händelsen syntes en rökpelare, men den ska nu ha skingrats.

– Vi har hittat pappersrester av något som kan vara en hemmagjord bomb utanför skolan, säger Christer Magnusson.

Polisen har i nuläget inga spår efter de svartklädda männen, men hoppas på att få in fler vittnesuppgifter.

Räddningstjänsten har sökt igenom skolans lokaler och inte hittat någonting som tyder på att explosionen ska ha ägt rum inomhus.

– Det small något alldeles förfärligt. Eleverna tyckte naturligtvis att det var obehagligt, säger Tingvallagymnasiets rektor Christine Holmberg.

"En kraftig explosion"

Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen i Värmland, sa kort efter larmet:

– Räddningstjänsten är på plats med stora resurser med anledning av en kraftig explosion på Tingvallagymnasiets tak. Man ska i samband med detta ha observerat en rökpelare.

Det finns i nuläget inga uppgifter som talar för att någon har skadats i samband med explosionen, uppger räddningstjänsten.

– Det ska vara en ganska tydlig smäll som hördes i innerstan. Larmet ringdes in som att det rörde sig om en byggnad, Tingvallagymnasiet, säger Ola Åkesson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten i Karlstad.

Stötta elever

Vid 15.30-tiden var polisen på platsen.

– Vår uppgift blir i inledningsskedet att var räddningstjänsten behjälplig med om det exempelvis behövs avspärrningar. Om det visar sig ligga brott bakom så har vi naturligtvis också den biten, säger Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen i Värmland.

Skolan kommer nu att stötta elever i behov av stöd.

– Vi ska gå och titta om det finns några elever kvar i lokalen närmast där det small och se om de behöver prata med någon, säger rektorn Christine Holmberg.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER