Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: 23-årig svensk dödad i Syrien

Två syriska rebeller i ruinerna utanför Aleppo i förrgår. Nu ska en 23-årig svensk från Bergsjön vara en i raden av döda svenskar i landet, enligt GP.
Foto: Reuters

Oroligheterna i Syrien fortsätter. Nu ska en 23-årig svensk från Bergsjön vara en i raden av döda svenskar i landet, skriver Göteborgs-Posten.

I veckan ska anhöriga ha samlats för att hedra 23-åringen.

Den unge mannen från Bergsjön reste enligt Göteborgs-Posten till Syrien för att strida mot Assadregimen och stupade tidigare i veckan.

I går samlades föräldrar och syskon till 23-åringen för att för tredje kvällen i rad ha kondoleansmottagning i en lokal i Göteborg, skriver GP.

En man från Göteborg omkom i Syrien i februari och enligt GP ska ytterligare två svenska män enligt obekräftade uppgifter ha stupat i Syrien under den gångna veckan. En av dem ska också ha varit från Göteborg.

Svårt att få bekräftelse

Utrikesdepartementets pressjour kan inte bekräfta uppgifterna om döda svenskar i landet.

- Vi har noterat medieuppgifter om döda svenskar i Syrien. Men situationen gör att det är svårt att få sådana uppgifter bekräftade. Vi har ingen egen kännedom eller information om dessa uppgifter, säger Victoria Bell till Expressen.

Försöker få till samtal

Att svenska män reser till Syrien för att delta i kriget oroar Säpo.

Säpo försöker träffa personen för frivilliga samtal när man får vetskap om att någon står i begrepp att åka till Syrien. Sirpa Franzén säger till GP att man också är mån om att få kontakt med anhöriga.

Ett allvarligt problem

Säpo vill inte uttala sig om enskilda personer som åkt till Syrien.

- Det förekommer att personer reser från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper. Det är ett allvarligt och konkret problem, men just specifika personers bortgång i utlandet det kan jag inte beröra, säger pressekreterare Fredrik Nilsson till Expressen.

- Och att resa till Syrien betyder ju inte att man ska ansluta sig till en sådan gruppering, men vi ser det som ett problem när man gör det. Sverige har en folkrättslig skyldighet att säkerställa att svenska medborgare eller andra i Sverige inte utgör ett hot mot andra länder, och det är viktigt att tänka på när man pratar om personer som åker till Syrien.

Till GP säger 23-åringens pappa att han inte orkar prata om sin son.