Tekniker jobbar på platsen där pojken hittades. Foto: Jan Wiriden
Tekniker jobbar på platsen där pojken hittades. Foto: Jan Wiriden

Uppgifter: 12-åringen sköts och knivskars

Publicerad

En pojke i 12-årsåldern vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att på nyårsafton ha blivit utsatt för ett mordförsök i Borås.

GT erfar att pojken knivskurits och dessutom skjutits två gånger.

– Det finns säkert ett motiv till varför just den här pojken råkat ut för det här, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

En pojke i 12-årsålder hittades i området Boda/Hässleholmen i Borås vid 17-tiden på nyårsafton. Pojken uppges ha blivit utsatt för ett våldsbrott och polisen inledde snabbt en förundersökning om försök till mord alternativt dråp.

GT erfar att pojken knivskurits och dessutom skjutits två gånger. Men polisen vill i nuläget inte bekräfta vilken typ av skador pojken har.

– Vi går inte in på det, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

GT erfar att man hittat ett magasin samt kniv på platsen, men att det är oklart om det är samma kniv som använts vid mordförsöket på pojken.

Pojken fördes till sjukhus och på onsdagsmorgonen.

– Pojken har vi inte kunnat höra för han ligger fortfarande med livshotande skador. Utgången är oviss, säger Thomas Fuxborg på onsdagseftermiddagen.

Förundersökningsledaren Anders Sandholm uppgav för Göteborgs-Posten under onsdagskvällen att han fått en rapport från sjukhuset och att pojken "mår bra efter omständigheterna".

– Det ser i nuläget ut som han ska klara sig, säger Anders Sandholm till GP.

Polisen vill på onsdagen inte berätta var pojken befinner sig och uppger att det finns en hotbild mot honom.

– Någon har ju försökt att ta livet av pojken och då finns det naturligtvis en hotbild mot honom, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

– Det gäller även i andra fall, att har man en person som blivit utsatt för ett mordförsök som inte lyckats fullt ut så finns det naturligtvis en hotbild mot den personen som ligger på sjukhus, säger Thomas Fuxborg.

"Finns säkert ett motiv"

Polisen misstänker att det finns skäl till varför pojken blev utsatt för mordförsöket.

– Det finns säkert ett motiv till varför just den här pojken råkat ut för det här, säger Thomas Fuxborg.

Så ni tror inte att det handlar om en slump?

– Nej, det tror vi inte.

Pojken ska på tisdagseftermiddagen ha hittats vid en busshållpalts på Åsvägen i Borås och den misstänkte gärningsmannen ska ha setts springa i riktning mot Boda kyrka.

– Pojken har passerat den här busshållplatsen och det är där försöket inträffar, vid busshållplatsen. Det finns ingenting i närheten av den här busshållplatsen. Det ligger mitt ute i ingenstans, säger Thomas Fuxborg.

Har ni någon teori om vad det är som hänt?

– Vi har en arbetshypotes om vad som eventuellt kan ligga bakom det här. Men det är bara vår egen arbetshypotes och den går vi inte ut med i nuläget, säger Thomas Fuxborg.

Polisen vill inte svara på om det som hänt är riktat specifikt mot pojken.

– Det här är ju i ett tidigt skede i ärendet. Då ska man inte binda sig vid någon speciell arbetshypotes. Det kan finnas många olika arbetshypoteser och en kan ju vara att gärningsmannen specifikt har varit ute efter just den här pojken, av någon anledning som vi inte känner till, säger Thomas Fuxborg.

Polisen, som i nuläget inte vet vem gärningsmannen är, vill komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser i närområdet och går nu ut med ett signalement. Mannen som misstänks för brottet är i 20-25-årsåldern, omkring 180 centimeter lång och har kortklippt snaggat hår samt skäggväxt. Mannen ska ha varit klädd i svarta kläder och en reflexväst på överkroppen.

Har ni fått in tips från allmänheten?

– Det har gått dåligt. Vi har bara fått in ett fåtal tips. Platsen ligger lite ensligt, det finns inget bostadsområde i direkt anslutning till busshållplatsen. Så än så länge har det inte gett någonting, säger Thomas Fuxborg på onsdagseftermiddagen.

"Grovt våld"

Polisen har inte velat kommentera hur mordförsöken på pojken har gått till.

Är det något tillhygge inbladat?

– Det är grovt våld, säger förundersökningsledaren Magnus Dahl.

Enligt honom är polisen intresserad av iakttagelser runt Bodakyrkan och Hässleholmens kyrka mellan klockan 16 och 17:30.

Ett område vid Bodakyrkan har sedan tisdagen varit avspärrad och på onsdagen råder full aktivitet innanför avspärrningarna. Tekniker är på plats och genomsöker området. De fotograferar minutiöst och använder sig av en metalldetektor. Enligt GT:s reporter på plats är tre ställen markerade efter att man gjort fynd, men vad det är för fynd som gjorts vill polisen i nuläget inte uttala sig om.

– Vi har varit där fram till dess att det blev mörkt i alla fall. Jag vågar inte svarar på om de är klara, men om de inte är det så kommer vi att fortsätta under morgondagen. Men om vi gjort fynd och vad det är för eventuella fynd, det håller vi för oss själva än så länge, säger Thomas Fuxborg.

Polisen är också närvarande på annat sätt i området under onsdagen.

– Vi har i dag haft uniformerad personal på plats där ute som har åkt omkring så att folk ska kunna ta kontakt med oss och lämna information. Vi kommer att fortsätta att jobba på det här, det är högprioriterat naturligtvis, säger Thomas Fuxborg.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER