Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: Ville spränga en flyktingförläggning

I samband med gripandet tog den misstänkte 30-åringen en selfie med poliserna i bakgrunden.
Foto: Privat
Mannen hade mängder av nazistpropaganda och -litteratur i sitt hem. Han har också dömts för flera brott med rasistiska motiv.
Foto: Polisen
Dynamiten som mannen köpte forslades i mannens bil till ett uthus där han parkerade sin bil. Där gömde han dynamiten bakom en murstock. Nu säger en vän till mannen att han ofta ägnade flera timmar i sitt uthus.
Foto: Polisen

Den kände nazisten i Halland köpte på sig 50 kilo dynamit efter att ha kommit i kontakt med en försäljare på Facebook.

Enligt uppgifter till Expressen kan motivet handla om att spränga en flyktingförläggning.

– Det har florerat en rad rykten om motivet och ja, detta är ett av de rykten jag hört, säger advokat Lars Brandel, försvarare till den 30-årige nazist som sitter häktad för dynamitinnehavet.

Åklagaren vill inte kommentera uppgifterna.

30-åringen är sedan tidigare dömd för flera brott, bland annat med rasistiska inslag. Förra året dömdes han till sex månaders fängelse för grovt olaga hot och skadegörelse sedan han med en yxa attackerat en granne med invandrarbakgrund. 30-åringen hade också mängder med nazistpropaganda i sitt hem.

Dynamiten hittades när polisen gjorde en husrannsakan på hans gård i Halland. I tisdags häktades han misstänkt för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor.

– Vi jobbar efter hypotesen att så här mycket sprängmedel skulle kunna användas i ett brottsligt syfte, berättade åklagaren Jon Lindahl för GT.

Advokat Lars Brandel har diskuterat eventuella motiv med sin klient.

– Det är självklart att vi pratat om det. Men lika självklart att det inte finns några andra motiv än att han skulle hjälpa en kompis som kommit i ekonomiskt trångmål, säger Lars Brandel.

Kompisen behövde pengar

Kompisen är alltså den 40-åring som sitter häktad, misstänkt för innehav av 500 kilo dynamit. Denne behövde, enligt 30-åringen, pengar för att reparera en bil och det var för att hjälpa honom med pengar som dynamitinköpet gjordes.

Enligt uppgifter till Expressen ska tillslaget mot nazisten gjorts efter det dykt upp tecken på att det fanns planer på att spränga en flyktingförläggning.

Lars Brandel har hört ryktena om att dynamiten skulle användas till att spränga en flyktingförläggning.

– Det har florerat en del rykten och det här är ett av dem. Så är det.

Och var har du hört det ryktet?

– Det vill jag inte säga, men jag har hört det.

30-åringen har väldigt högerextrema åsikter. Är han medveten om detta kan bidra till spekulationer om den här sortens motiv?

– Han är medveten om att polisen har en annan uppfattning om motivet än vad han själv har. Och att hans politiska uppfattning har betydelse för polisens sätt att arbeta.

Åklagaren Jon Lindahl vill inte kommentera ryktet om att dynamiten skulle användas till att spränga en flyktingförläggning.

– Jag kan inte gå in på vad vi har för teorier eller hypoteser eller tänkas ha för information. Vi har i nuläget ingenting som pekar mot någon konkret brottslighet, säger han.

Mår inte dåligt

Advokat Lars Brandel har meddelat sin klient, som han pratade med under torsdagen, att det är sannolikt att det går till nästa vecka och kanske till och med till slutet av nästa vecka innan denne kommer att förhöras på nytt.

– Det är också sannolikt att häktningsperioden kommer att förlängas. Polisen har ju beslagtagit telefon och datorer och de tar tid att undersöka innehållet, säger advokaten som försöker träffa sin klient minst en gång i veckan under tiden han sitter frihetsberövad.

Men den häktade 30-åringen mår inte dåligt.

– Han mår inte illa av detta annat än att han tycker det är tråkigt att sitta inlåst. Annars klarar han det alldeles utmärkt, säger Lars Brandel.

30-åringen är också medveten om att han kommer att dömas till fängelse.

– Han har ju erkänt ett brott där straffminimun ligger på sex månader och maximum på fyra år. Men det klarar han mentalt utan problem.

Och Lars Brandel är övertygad om att utgången inte blir någon annan än att 30-åringen enbart döms för det brott han redan erkänt, nämligen innehav av 50 kilo sprängämnen.

– Jag tror inte att det blir någon annan utgång.