Uppgift till GT: En av männen bar polisväst

De maskerade männen gick in på "Vår krog" på Hisingen i Göteborg och öppnade eld med automatvapen. Två män, 20 och 25 år gamla, sköts till döds och ytterligare åtta personer skadades.
Det tekniska teamet jobbade på plats inne på restaurangen där skottdramat ägde rum.
Foto: Nils-Petter Nilsson
En bil forslades bort.
Foto: Dragan Mitrovic
Ett av de två offren som sköts ihjäl på krogen på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg är den 20-årige Petar Petrovic.
Foto: Privat
Mamman till Petar, 20: "Alla kände honom som den jättegoa killen. Han var väldigt skötsam och hjälpsam. Han har aldrig haft några problem. Vi har aldrig haft några problem."
Foto: Privat
Polisen fick in larm om en skottlossning med automatvapen inne på krogen. Gärningsmännen hade polisvästar och döskallemasker
Foto: Henrik Jansson
Flera samlades på Värväderstorget på Hisingen för att hedra offren.
Foto: Adam Ihse
Åtta personer fördes till sjukhus efter skottlossningen i Göteborg på onsdagskvällen.
Foto: Anders Ylander
Larmet kom in till polisen vid 22.23 på kvällen och platsen spärrades av.
Foto: Anders Ylander
Polisen inledde en teknisk undersökning på platsen.
Foto: Anders Ylander
Emma Björkroth, 19, bor i ett hus bredvid torget:– Min systerdotter kunde inte sova, så jag tog med henne ut på promenad. Men nu när jag får veta vad som har hänt blir jag rädd och vill gå hem igen, säger hon.
Foto: Anders Ylander
1 / 11

GÖTEBORG. Enligt uppgifter till GT ska en av gärningsmännen vid den brutala skottlossningen på Vårväderstorget i Göteborg ha haft på sig en gul polisväst.

När mannen öppnade eld i lokalen träffades två personer så illa att de senare avled.

Polisens teori är att en av de döda männen var måltavla för skjutningen – och att den andra hamnat i vägen för skottsalvan av en ren slump.

– Det var ingen vacker syn i lokalen, säger en polis.

Enligt GT:s uppgifter arbetar polisen just nu efter teorin att en enskild kroggäst på restaurangen var måltavla för den vilda skjutningen.

Minst ett 20-tal personer befann sig på krogen på Vårväderstorget där skottlossningen ägde rum natten mot torsdagen när minst två gärningsmän klev in i lokalen.

Hade gul polisväst på sig

En av dem ska ha varit beväpnad med någon slags automatvapen – och enligt uppgifter till GT varit klädd i en gul polisväst, av typen som trafikpoliser och ordningspoliser har på sig i fält.

– Det är uppgifter vi inte kan kommentera överhuvudtaget. Vi kan inte gå in på det av hänsyn till utredningen, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Polisen har under torsdagsmorgonen bekräftat att ett 15-tal personer skottskadats i lokalen, varav två avled under natten. De skadade fördes till flera sjukhus, bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset där vänner och anhöriga samlades under natten.

– Två personer är döda, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Det här med att man skjuter med automatvapen inomhus – har vi varit med om det tidigare i Göteborg?

– Vi har fall där man skjutit inne i kroglokaler för något år sedan på en liten krog på Hisingen. Det är ju synnerligen brutalt. Måltavlan kanske har varit ett par-tre stycken, det vet vi inte nu och kan inte spekulera i det. Men måltavlan har ju inte varit 10-15 som är skadade här, säger Björ Blixter.

Tyder tillvägagångssättet på att gärningsmännen inte vet vad de höll på med?

– Det behöver inte vara så. Det handlar ju om makt och revir. Det här är en upptrappning kan man säga, man vet ju inte vad man kommer orsaka för skador när man går in i en lokal och mejar ner folk på det här sättet, säger Björ Blixter.

Flera skadade i skottsalvan

Under den massiva beskjutningen med automatvapen skadades ett flertal personer som inte var i sällskap med den man som tros ha varit måltavla för attentatet. Bland annat ska det andra dödsoffret ha varit en person som bor i området – men som enligt nuvarande uppgifter inte har någon koppling till de inblandade.

Den andra personen som skjutits ska enligt polisens uppgifter ha varit måltavla för skjutningen. Gärningsmännen ska ha skjutit honom på nära håll – något som tyder på att de försäkrat sig om att han skulle avlida.