Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgången av corona i avloppsvatten bruten

Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi.
Foto: Elin Lindström / Sahlgrenska akademin
Obs! Genrebild.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

För första gången på över en månad syns ingen ökning av halterna av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

I stället ligger nivåerna ungefär lika högt som hittills under året, vilket är 4,5 gånger högre än vad man tidigare rapporterat som mest under pandemin.

– Det är fortfarande många smittade, men det går äntligen åt rätt håll. Omikron dominerar stort men vi har kvar deltavarianten, säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi.

Nivåerna stabiliserade

Sahlgrenska akademin skriver att nivåerna är fortsatt höga, men att den senaste tidens extrema uppgång är bruten och nivåerna ser ut att ha stabiliserats.

Halterna av coronavirus i avloppsvattnet analyseras veckovis och de aktuella provtagningarna har gjorts mellan den 17 och den 23 januari.

Mätningarna utförs sedan i februari 2020 i samarbete med kommunala bolaget Gryab som hanterar avloppsvattnet i kommunen.

Förekomsten av coronavirus i avloppsvattnet har tidigare i olika grad kunnat ge en hint om framtida belastningstoppar i vården, skriver Sahlgrenska akademin i sitt pressmeddelande.

Explosionsartad vecka 2 

Så sent som förra veckan rapporterade Sahlgrenska akademin om en explosionsartad ökning av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg.

Kurvan visade då att nivåerna var långt över vad som tidigare noterats.

Mätningen gällde vecka 2.

– Vi behöver visa hur illa det ser ut just nu, det här kanske kan få folk som inte är smittade att inse allvaret och ta på sig munskydd någon gång då och då, sa Heléne Norder i samband med det.

Mängden covid-19 i avloppsvattnet under pandemin till och med vecka 2.
Foto: Heléne Norder, Göteborgs universitet

Se också: