Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppdrag granskning
i blåsväder - igen

Janne Josefsson och Nils Hansson från "Uppdrag granskning" får kritik för sitt sätt att gräva, framförallt när det gäller kring medierna.
Foto: Sara Claesson Lyngsö / Smp /

Ett ordkrig har startat mellan Aftonbladets Martin Aagård och redaktionen för Uppdrag granskning.

Bakgrunden är onsdagens program som handlar om att mediernas rapportering kring integrationen.

– Han dömer ut ett program han inte har sett, säger Nils Hanson, projektledare/ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.

På tisdagen skriver Aftonbladet-medarbetaren Martin Aagård om hur han i Uppdrag granskning blir granskad, med anledning av att han i höstas var i en häftig debatt med journalisten Per Brinkemo kring integrationen.

Vad Martin Aagård vänder sig mot i artikeln är att både den som interjvuar honom i programmet och Per Brinkemo tidigare har jobbat ihop. Båda två har även tidigare jobbat på Uppdrag granskning.

Sysslar ni med vänskapskorruption?

– Nej, det gör vi verkligen inte, säger Nils Hanson med eftertryck. Men om man ska ägna sig åt mediegranskning, som ju är ett eftersatt område, så hamnar man ju onekligen i den här typen av dilemman att det finns band mellan den som granskar och den som blir granskad.

Nils Hansson avslöjar att det i programmet finns ytterligare ett sådant dilemma.

– Vi kräver ansvar av en tidigare chef på Sveriges Radio som numera är chef på SVT och tillika beställare av Uppdrag Granskning, säger han lite kryptiskt. Det visar ju problemet när man ska göra mediegranskning men jag tycker inte det problemet ska hindra oss från att göra motiverad granskning.

Nils Hanson är kritisk till att Martin Aagård skriver om något han inte sett.

– Han dömer ju ut ett program som han inte har sett och ett program där han själv är granskad, säger han. Han dömer ju ut det helt och fullt, vilket är anmärkningsvärt. Han borde ju ha tittat på det speciellt när vi tar upp ett problem som är intressant att diskutera, det här med jäv.

Svårt att förstå

Janne Josefsson är inte heller imponerad av Aagårds utspel.

- Han utgår ju från att flaggskeppet är sjunkande, och utgår från ett program som han ännu inte har sett. Dessutom är han själv en av dem som vi granskar. Det säger väl en del tycker jag, säger Janne Josefsson till dagensmedia.se.

Martin Aagård tycker också att Uppdrag granskning har gått från att ha varit ett granskande program till att bli ett debattprogram.

– Det har jag väldigt svårt att förstå, säger Nils Hanson. Mycket riktigt har ju programmet lett till en debatt som vi aldrig skådat tidigare. Vi har ju nått dit tack vare ihärdigt och skickligt grävande. Vilket ju alla vet som har sett programmet.

Dessutom menar Martin Aagård att Uppdrag granskning blivit mer politiskt. Något som Jannes Josefsson bestämt förnekar.

-  Vi sysslar med granskande journalistik, det är det som är vårt uppdrag. Vi gör reportage och program som slår åt olika håll. Vi tillhör inte något block, säger han till dagensmedia.se.