Erik Nord, chef över lokalpolisområde Storgöteborg, säger att det handlar om att "trycka tillbaka" de kriminella gängens verksamhet. Foto: HENRIK JANSSONErik Nord, chef över lokalpolisområde Storgöteborg, säger att det handlar om att "trycka tillbaka" de kriminella gängens verksamhet. Foto: HENRIK JANSSON
Erik Nord, chef över lokalpolisområde Storgöteborg, säger att det handlar om att "trycka tillbaka" de kriminella gängens verksamhet. Foto: HENRIK JANSSON
I september i fjol sköts en man ihjäl på Frölunda Torg när han satt i en bil. Mannen var känd i Göteborgs kriminella kretsar. Foto: THOMAS JOHANSSON/TTI september i fjol sköts en man ihjäl på Frölunda Torg när han satt i en bil. Mannen var känd i Göteborgs kriminella kretsar. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
I september i fjol sköts en man ihjäl på Frölunda Torg när han satt i en bil. Mannen var känd i Göteborgs kriminella kretsar. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Ahmed Warsame, 26, dömdes till livstids fängelse för inblandning i morden på Vår krog och bar. Han var kusin med Yuusuf Warsame, som dog i lägenhetsexplosionen i Biskopsgården. Foto: DANIEL OLSSONAhmed Warsame, 26, dömdes till livstids fängelse för inblandning i morden på Vår krog och bar. Han var kusin med Yuusuf Warsame, som dog i lägenhetsexplosionen i Biskopsgården. Foto: DANIEL OLSSON
Ahmed Warsame, 26, dömdes till livstids fängelse för inblandning i morden på Vår krog och bar. Han var kusin med Yuusuf Warsame, som dog i lägenhetsexplosionen i Biskopsgården. Foto: DANIEL OLSSON

Upp till 200 gäng- kriminella i Göteborg

Publicerad

Här är siffrorna från polisens egen kartläggning över de kriminella nätverken i Göteborg:

Nio olika gäng.

Upp till 200 personer som har kopplingar till dem.

– Min bedömning är att flertalet av personerna, under fel förutsättningar, kan hamna i situationer där de kan ta till mycket grovt våld, säger Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.

Två gäng i Biskopsgården, två i Frölunda – och ytterligare fem i andra delar av Göteborg. Så många kriminella grupperingar finns det runt om i staden, enligt lokalpolisområdeschefen Erik Nord.

Han uppger att det rör sig om hundratals personer som kan knytas till gängen.

– Det handlar om nätverk och lösa konstellationer. Hur många är det som finns i de här konstellationerna? Det är en uppskattning som vi gjort, men någonstans mellan 100 och 200 stycken tror vi man skulle kunna säga har kopplingar in i nätverken, säger Erik Nord.

I mars 2015 gick beväpnade, maskerade män in på Vår krog och bar i Biskopsgården och begick två mord och åtta mordförsök i ett attentat som knyts till gängkonflikterna i Göteborg.Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA

Yuusuf, 8, dödades

En av de dödliga konflikterna är den i Biskopsgården, mellan den södra och den norra falangen.

 

LÄS MER: Svartsjukedramat bakom gängmorden

 

I fjol föll åttaårige Yuusuf Warsame, enligt polisens tes, offer för den när en handgranat kastades in i den lägenhet där pojken låg och sov. Det misstänks vara ett hämndattentat för morden på Vår krog och bar i mars 2015. Hans kusin Ahmed Warsame dömdes i hovrätten till livstids fängelse för inblandning massakern på restaurangen.

 

LÄS MER: Ahmed Warsame i intervju om dådet 

 

– Jag är ganska övertygad om att det inte är någon av huvudmännen som slängde in handgranaten, utan det är någon springpojke åt dem. Det är inte alls säkert att han ingår i den innersta kärnan, utan han kan ligga lite utanför, säger Erik Nord.

Yuusuf Warsame, 8, dödades när en handgranat slängdes in i en lägenhet i Biskopsgården.

Kan ta till grovt våld

Han fortsätter:

– Oftast är det en handfull som är lite drivande i de här konflikterna, men så får man nog räkna med att det är ett 10–15-tal i varje konstellation som finns runtomkring och som emellanåt kan låna sig till att göra de här grejerna.

 

LÄS MER: Domarna efter morden på Vår krog och bar

 

Skulle man kunna sträcka sig så långt som att säga att det är upp till 200 individer i Göteborgs gängvärld som är beredda att begå dödligt våld?

– Man ska vara försiktig med att överdriva det där, men min bedömning är att det finns 100–200 stycken som är kopplade in i nätverken och att flertalet av dem, under fel förutsättningar, kan hamna i situationer där de kan ta till mycket grovt våld. Det skulle antingen kunna vara för att höja sin egen status, betala av skulder eller klättra i hierarkin.

42 personer frihetsberövades

Nyligen presenterade polisen resultatet av en omfattande operation på Hisingen. På en månad frihetsberövades 42 personer och bland annat hittades tre automatvapen.

 

LÄS MER: Sex gängmord – på ett halvår

 

Det kan vara en av anledningarna till att det inte skett något mord som kan kopplas samman med gängkriminaliteten hittills i år, tror Erik Nord.

På juldagen i fjol sköts en man ihjäl vid en trappuppgång i Biskopsgården. Det är det senaste mordet med gängkopplingar i Göteborg, enligt polisens teorier.Foto: Nora Lorek

– Efter mordet på Hisingen på juldagen hade vi en situation där vi upplevde att det var mycket allvarligt och en stor risk för att det skulle kunna hända någonting. Det gjorde att vi kraftsamlade på Hisingen och det kan vara en av orsakerna till att det inte hänt. Men det här kommer emellanåt i skov som blossar upp och här finns också en stor portion slump. Det finns fortfarande kvar människor som är beredda att begå allvarliga och grova våldsbrott i Göteborg, säger Erik Nord.

Hur jobbar ni mot dem?

– Det är det som vi presenterade på Hisingen som det handlar om, Det är inte jättekrångligt. Men att trycka tillbaka deras verksamhet är i mångt och mycket en resursfråga. Det gäller att trycka på knapparna och få resurserna dit de behövs just då. Nu behöver Stockholm lite hjälp och även om det inte är några våldsamma mängder som vi ska bidra med dit så är det svårt att få långsiktighet i arbetet när man flyttar resurser.

Ska gemene man vara rädd och orolig?

– För vanliga människor som har risken att utsättas för dödligt våld, om man inte ingår i de här grupperingarna, snarare avtagit under ganska många år. Framför allt för kvinnor som inte i samma utsträckning blir dödade av sina män som tidigare.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER