Tre studenter vid Göteborgs universitet stängs av efter att de ertappats med att fuska. Foto: Per Wissing
Tre studenter vid Göteborgs universitet stängs av efter att de ertappats med att fuska.  Foto: Per Wissing

Universitetsstudenter stängs av – efter fusk

Publicerad

Tre studenter vid Göteborgs universitet stängs av från sina utbildningar efter avslöjande om fusk.

Diciplinnämnden beslutar att trion, som alla på ett eller annat sätt plagierat andra studenter, utesluts från sina studier i sex veckor vardera.

En av studenterna lämnade in en tentamen där 88,73 procent av svaren är identiska med en medstudents.

Tre studenter, en 36-årig man, en 39-årig man och en 20-årig kvinna, stängs av från sina utbildningar vid Göteborgs universitet i sex veckor. Anledningen? Plagiat, fusk och ofullständiga källhänvisningar.

Vid en omtentamen uppdagades det, efter att den kvinnliga studentens svar kontrollerats i textmatchningsverktyget Urkund, att hennes svar till nästan 90-procent var i princip identiska med en av hennes klasskamrater.

Kvinnan uppger att hon haft klasskamratens tentamen som studieverktyg och skriver i sitt yttrande att hon aldrig skulle göra om fusket igen. Hon skriver också att hon gjort det på grund av händelser som skett i hennes privatliv.

Stängs av i sex veckor

Det andra fallet handlar om en kandidatuppsats. Där framgår det vid kontroll att 42 textavsnitt är identiska, eller nästintill identiska med fyra tidigare stundentuppsatser. Men ingen källhänvisning finns och inte heller finns uppsatserna i referenslistan.

Den 36-årige manlige student som misstänks för plagiatet skriver i sitt yttrande att han inte var medveten om att han använt sig av andra människors formuleringar. Men att han – liksom den kvinnliga studenten – haft en pressad tid i sitt privatliv under uppsatsskrivandet.

Det tredje fallet gäller en 39-årig man som ska ha kopierat delar av andra studenters projektrapporter och uppgett att han själv står som författare. När diciplinnämnden tar upp detta med honom menar han att han inte förtsått reglerna och att han skäms över det inträffade.

Alla tre studenter stängs av från sin utbildning i sex veckor. Besluten kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER