Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unikt besök vid Orust av tre späckhuggare

Alla goda ting är tre och här dyker späckhuggare nummer ett upp framför ögonen på ett gäng seglare på väg till Skagen. Fotografen hade svårt att få alla på samma bild.
Foto: Eric Alström
Troligtvis tillhör de tre späckhuggarna samma familj, det är sällan de uppträder ensamma.
Foto: Eric Alström
Även om späckhuggarna är majestätiska kallas de för havets vargar. De äter allt som kommer i deras väg. Men denna gång var det nog sillen som lockade dem till Sverige.
Foto: Eric Alström

Under helgen fick Eric Alström och hans kompisar sitt livs överraskning ute till havs.

När de hade lämnat Käringön, utanför Orust, som ett töcken vid horisonten, fick de oväntat besök.

Tre späckhuggare visade sina graciösa rörelser bara 75 meter från båten.

– Man fick ju gåshud, säger Eric efter mötet med de stora tandvalarna.

De var vid middagstid på lördagen som det magnifika mötet ägde rum när tre späckhuggare dök upp intill den stora kappseglingsbåten där Eric Alström och hans kompisar befann sig på sin resa från Göteborg till Skagen via Käringön.

– Vi tyckte det var fantastiskt att se dem, säger Eric Alström. Vi har ju spenderat väldigt mycket tid på västkusten och ute till sjöss och hört talas om folk som sett späckhuggare, men själva har vi aldrig sett några.

Förstod genast

Eric och hans kompisar förstod genast att det handlade om späckhuggare.

– Micke stod vid rodret och ropade "späckhuggare styrbords", berättar Eric. Det var ju lite dramatiskt. Sen dök de upp precis akterom oss.

Killarna blev aldrig rädda för de stora djuren utan tyckte bara de var majestätiska.

– Men man vet ju hur snabba de kan vara, säger Eric. Och de simmade väldigt nära varandra. Mötet var verkligen pricken över i:et på den här seglingen. Det var riktigt häftigt.

Mats Amundin är zoolog på Kolmårdens djurpark och han erkänner att han också skulle ha blivit fascinerad om han hade mött några späckhuggare när han var ute och seglade.

Hur pass vanligt är det att de kommer så långt söderut?

– Det är inte helt ovanligt men det sker ju inte varje dag, säger han. Men det händer titt som tätt. Det är nästan en liten invasion just nu, vi har en delfin uppe utanför Kolmården som har varit i Östersjön i en och en halv månad och sen har några till siktats utanför Köpenhamn och i närheten Kiel.

Lekande sill

Det handlar då om vanliga flasknosdelfiner, som finns inne på Kolmården, och sen har det även varit en "vanlig" delfin i Öresund.

– Det är den lekande sillen och strömmingen som nog lockar dit dem, säger Mats Amundin. Späckhuggare jagar också sill och det är därför de går in i Tysfjorden i Norge för att sillen går in där.

Att de var tre stycken betyder att de troligen hör till samma familj eller åtminstone tillhör samma grupp eftersom de lever i princip inte lever ensamma.

Att det skulle ha något att göra med vattentemperaturen att göra tror Mats Amundin inte utan det handlar om jakten på sillen.

FAKTA

Späckhuggare tillhör delfinsläktet

Vikt: 3 800-5 600kg.

Längd: 6-9 meter.

Livslängd: 50-90 år.

Späckhuggaren finns i samtliga stora hav.

Späckhuggare jagar och äter många olika typer av djur; alltifrån stimfisk, bläckfisk, uttrar och sköldpaddor till betydligt större djur som tumlare, andra delfinarter, sälar, kaskeloter och bardvalar. Många flockar specialiserar sig på att jaga en specifik typ av föda; en del flockar äter uteslutande fisk medan andra endast livnär sig på sälar och tumlare. Späckhuggare samarbetar ofta när de jagar.

Källa: alltomdelfiner.se