Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unika lyxkryssaren kommer till Sverige

M/S Azora är beställd av den exklusiva hotellkedjan Ritz-Carlton och kostnaden för att bygga henne beräknas till hisnande två miljarder kronor.Foto: Tillberg Design/Ritz-Carlton

Ett kryssningsfartyg modell extra allt kommer att gästa Göteborgs hamn.

M/S Azora är beställd av den exklusiva hotellkedjan Ritz-Carlton och kostnaden för att bygga henne beräknas till hisnande två miljarder kronor.

– Det ska vara en exklusiv och intim upplevelse, säger Fredrik Johansson, ägare till det svenska företag som designat fartyget.

Azora är den första av tre fartyg som är tänkt att ta kryssningsfartygen till en ny dimension vad gäller lyx och flärd. Den beskrivs som ett mellanting av en privatyacht och ett mer traditionellt kryssningsfartyg.

– Designen ger ett nytt utrymme inom branschen där fartyget är en destination i sig själv, säger Douglas Prothero, vd för The Ritz-Carlton Yacht Collection i ett pressmeddelande. 

246 anställda ska serva passagerarna i de 149 hytterna, eller rättare sagt bostäderna. Storleken på sviterna varierar från 22 till 107 kvadratmeter, alla med egen balkong och max två sovplatser i varje hytt.

Aurora är designad av Tillberg Design med huvudkontor i Höganäs.

– Den har designats från början till slut för att simulera en privat yacht-upplevelse. Det har varit en ledstjärna för hela designprocessen, säger Fredrik Johansson, ägare och verkställande projektchef för Tillberg Design. 

Tillberg Designs ägare, Fredrik Johansson.Foto: Tillberg Design / Ritz-Carlton

Kostnad: 10 000 kronor – per dygn

Han fortsätter:

– Ritz-Carlton var tydliga från början med att de önskade sig ett anti-kryssningsfartyg. Det vill säga, de ville inte ha något som utmärker de typiska kryssningsfartygen med mycket folk, långa köer och stora underhållningslounger. Det ska vara en mer exklusiv och intim upplevelse, och det genomsyrar allt från planlösning ner till kvaliteten på detaljnivå.

Fartyget färdigställs nu i Vigo, Spanien. I vinter kommer hon att segla över Atlanten.

Premiärkryssningen med passagerare kommer att ske 5-15 februari mellan hemmahamnen Fort Lauderdale och Bridgetown på Barbados. 

Kryssningarna kommer att kosta. Priserna för de billigaste hytterna är runt 10 000 kronor – per dygn och person. De dyrare hytterna får man pris på efter förfrågan.

– Man har identifierat två huvudsakliga målgrupper. Dels de som har åkt på en hel del kryssningar, men som vill tillbaka till kryssningens bakgrund och historia. Dels de som aldrig har åkt på kryssningar förut, eftersom man har en negativ bild av hur det är.

Storleken på sviterna varierar från 22 till 107 kvadratmeter.Foto: Tillberg Design / Ritz-Carlton
Soldäck med plats för båtar.Foto: Tillberg Design/Ritz-Carlton
Hytterna har garanterat havsutsikt.Foto: Tillberg Design / Ritz-Carlton

Kommer till Göteborg

Till våren kommer lyxkryssaren till Europa och nästa sommar får norra Europa besök. Sex svenska hamnar angörs: Göteborg, Helsingborg, Karlskrona, Visby, Stockholm och Lysekil.

Stockholm är slut- och startmål för två Östersjökryssningar.

19 augusti startar en kryssning i Köpenhamn som nio nätter senare slutar i Edinburgh. Det blir stopp i Helsingborg, Göteborg, Lysekil, Oslo och Kragerø på norska sydkusten. Kryssningen kostar från 7 478 euro per person, i runda slängar 80 000 kronor för de minsta sviterna.

Men då utlovas bland annat mat i lyxklass, en personlig concierge, en överdådig inredning i sviterna och i de allmänna utrymmena.

Datumen lyxkryssaren kan ses i Sverige

Enligt programmet för kryssningarna på Ritz-Carltons hemsida anlöper M/S Aurora de svenska hamnarna följande datum nästa sommar:

 

Karlskrona: 27/7 klockan 09-18.

Visby 28/7: klockan 09-18.

Stockholm: 8/8 klockan 16-10/8 klockan 16.

Helsingborg: 20/8 klockan 9-18.

Göteborg: 21/8 klockan 09-23.59.

Lysekil: 22/8 klockan 09-20.