Unik rockunge född – är bara fyra centimeter

Knaggrockan blir över en meter när den är fullvuxen – det här exemplaret finns på Havets Hus.
Foto: Havets hus
Fyra centimeter mäter den lilla rockungen som är unik i sitt slag.
Foto: Havets hus

Den kallas rockungen – och den är unik.

För första gången någonsin har det fötts en knaggrocka på Havets hus i Lysekil.

– Den utmaning vi först står inför är att veta vad den vill ha att äta, säger akvariechefen Helen Sköld.

Den är just nu runt fyra centimeter lång och kanske inte den fagraste varelsen – men den är den enda i sitt slag som fötts på Havets Hus.

– Jo, så är det. Vi har för fösta gången lyckats få fram en unge från våra knaggrockor, säger Helene Sköld.

Under flera år har det funnits honor men det var först för ett år sedan som man fick två hanar till familjen knaggrocka. hanarna hämtades från Norge och förhoppningen var att de skulle fatta tycke för honorna och föröka sig.

– Knaggrockan är rödlistad och är starkt hotad och vår förhoppning var att vi skulle kunna föda upp knaggrockor i fångenskap och sedan släppa ut i det vilda igen. Det här är det första steget, säger Helen Sköld.

Kallas rockungen

I havets hus har man under en längre tid arbetat med att föda upp småfläckig rödhaj och nu hoppas man alltså kunna göra samma sak med knaggrockorna. Men det är ett arbete som kommer att ta tid.

– Vi vet väldigt lite om hur man föder upp dem, kunskapen generellt är väldigt knapp. Det är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid. Just nu måste vi ta reda på vad den lille äter.

Det kan vara en bra idé – då det finns 15 ägg till som kan komma att kläckas inom kort.

En fullvuxen knaggrocka mäter upp till över en meter och lever långt ner i djupet. De är, som andra rockor och hajar, långlivade fiskar och det tar åratal innan de blir könsmogna. Därför hoppas man nu att den unika födseln ska bli början på något riktigt bra.

– Något namn har den inte, vi kallar den rockungen. Sen vet vi ju inte om det är en hona eller hane ännu, säger Helen Sköld.