Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unge bilisten hann inte stanna Volvon

Det bildades långa köer vid platsen efter den tragiska dödsolyckan.
Foto: Mattias Johansson
Bilen var kvaddad, berättar ett vittne.
Foto: Polisen
Magnus Johansson kom till olycksplatsen bara minuterna efter att polismannen blivit påkörd.
Foto: Privat

Volvons motorhuv och framruta kvaddades.

Den unge bilisten hade inte en chans att stanna.

Chockad nåddes han av beskedet att den 44-årige polismannen han kört på hade omkommit.

Den unge mannen färdades på E20 i närheten av Gamlestan, mitt i Göteborg. Han kom från Partille-hållet i sin Volvo och körde in mot stan.

Då small det.

– Det var en kraftig påkörning. Jag hörde på rösten när vakthavande ringde mig att det var skarpt läge. När vi kom ner förstod vi att han var mycket, mycket svårt skadad, säger Erik Nord, polischef i Göteborg city.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg: "Känner stor sorg"
Foto: HENRIK JANSSON

Magnus Johansson, som bor i närheten, kom till olycksplatsen några minuter senare och förstod först inte vad som hänt. Men direkt lade han märke till Volvon som stod tom med förardörren öppen.

Allt talar för olycka

Föraren, den unge mannen, satt inte längre kvar. Bilen fick skador på fronten och på fönsterrutan.


LÄS MER: Polis ihjälkörd på E6 efter väpnat rån


Farten var hög och förarens möjligheter att reagera små. Allt talar, enligt Erik Nord, för att det var en olycka. En sorglig händelse med den mest tragiska av utgångar när en polis som till fots tagit upp jakten på några rånare förolyckades.

– I det här läget ser det ut som att vår kollega blev påkörd av en bilist som inte räknade alls med att det skulle finnas personal på vägbanan, säger Erik Nord.

Polismannen blev ihjälkörd när han jagade rånare till fots.
Foto: Läsarbild

Kördes hem till anhöriga

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, säger till TT att den unge mannen inte hade en chans att stanna. Han kördes efteråt hem till sina anhöriga.

– Han är naturligtvis chockad, men inte fysiskt skadad, säger Thomas Fuxborg.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.
Foto: HENRIK JANSSON

Samtidigt såg vittnet Magnus Johansson hur andra poliser försökte rädda livet på sin vän och kollega.

– De höll på, på marken, när jag kom dit. Jag såg två personer som hade på sig blåa operationshandskar, jag tror att det var civilpoliser. Den skadade personen låg bakom muren, sedan lyfte de upp honom och tog med honom i ambulansen, säger Magnus Johansson.

Dödsolyckan ska utredas

Erik Nord berättar att det var sjukvårdsutbildad personal från polisen som gav mannen första hjälpen. Han färdades med ambulans till Sahlgrenska, men bara timmarna senare kom beskedet som försatt hela polismyndigheten i sorg, beskedet att mannens liv inte gick att rädda.


LÄS MER: Anders Ygeman om sorgen efter att polisman omkommit


– Vi har väldigt, väldigt många medarbetare som känner stor sorg, säger Erik Nord.

Polisen var 44 år gammal och hade stor erfarenhet.

– Han har jobbat på Hisingen och nu de senaste åren här i city. Han var en duktig, uppskattad och rutinerad medarbetare, säger Erik Nord.

Poliser försökte hjälpa sin skadade kollega, men mannens liv gick inte att rädda.
Foto: Polisen

Polisen kommer att inleda en utredning om dödsolyckan för att utröna om föraren till Volvon kan komma att misstänkas för brott.

– Vid dödsolyckor gör man alltid så för att kunna säkerställa att ett brott inte är begånget. Men det finns polismän som bevittnat olyckan och starka vittnesmål från dem säger att det i nuläget inte förefaller vara något vårdslöst beteende från föraren, säger Erik Nord.