Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ungdomsligan rånar barn – polisen varnar

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Bäckström är polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla. Foto: Polisen

En ungdomsliga härjar i Uddevalla och Trollhättan. 

Enligt polisen omringar de sina offer och tvingar till sig elektronik och kläder.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det sker ju rån hela tiden men inte i den här omfattningen och med så mycket ungdomar inblandade, säger Jan Bäckström, polisinspektör i Uddevalla.

Sedan i höstas har ett flertal unga personer blivit utsatta för personrån i Uddevalla och Trollhättan. Senaste rånet skedde förra helgen i Trollhättan och i februari skedde sex rån i Uddevalla. 

Nu misstänker polisen att en ungdomsliga kan ligga bakom rånen, något som P4 Väst tidigare rapporterat om. 

– Det som är gemensamt i målsägandenas berättelser är att ungdomarna omringar personen och för att förstärka hotet har man i vissa av fallen visat kniv. Målsäganden hamnar i ett väldigt utsatt läge när det är så många mot en enda person, säger Jan Bäckström, polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla.

Yngsta offret: Tolv år 

Han berättar att polisen nu misstänker att det rör sig om ett ungdomsgäng som dyker upp i olika konstellationer och rör sig mellan Uddevalla och Trollhättan.

– De är väldigt unga personer det handlar om, mellan 14 och 18 år, och det är oroande. Just nu är det 10-12 personer som är intressanta för utredningen. 

– Oftast ger de sig på personer i samma ålder. I fjol var det yngsta rånoffret bara tolv år. 

Jan Bäckström är polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla. Foto: POLISEN

I de hittills anmälda fallen har offren blivit av med elektronik och märkeskläder. Och polisen har sedan kunnat spåra rånarna via köp- och säljsajter där polisen hittat gods som tros härröra rånarna. 

– Men de har inte tagit bankkort – kanske för att det är svårt att hantera, det är enklare att sälja saker vidare, säger Jan Bäckström. 

”Var vaksam” 

Rånen har skett utomhus under kvälls- eller nattetid, både i centrala Uddevalla och i andra stadsdelar. 

– Man ska vara lite vaksam. Det är svårt att veta exakt när de slår till, men jag tycker ändå att man ska leva som man brukar.

Nu samarbetar polisen i Uddevalla med Trollhättan med den fortsatta utredningen för att finna kopplingar och knyta ihop städerna till varandra för att identifiera de ungdomar som rör sig mellan städerna. 

– 2018 skedde en ökning av personrån i Uddevalla. Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det sker ju rån hela tiden men inte i den här omfattningen och med så mycket ungdomar inblandade, säger Jan Bäckström.