Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsligan rånar barn – polisen varnar

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Bäckström är polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla.Foto: Polisen

En ungdomsliga härjar i Uddevalla och Trollhättan. 

Enligt polisen omringar de sina offer och tvingar till sig elektronik och kläder.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det sker ju rån hela tiden men inte i den här omfattningen och med så mycket ungdomar inblandade, säger Jan Bäckström, polisinspektör i Uddevalla.

Sedan i höstas har ett flertal unga personer blivit utsatta för personrån i Uddevalla och Trollhättan. Senaste rånet skedde förra helgen i Trollhättan och i februari skedde sex rån i Uddevalla. 

Nu misstänker polisen att en ungdomsliga kan ligga bakom rånen, något som P4 Väst tidigare rapporterat om. 

– Det som är gemensamt i målsägandenas berättelser är att ungdomarna omringar personen och för att förstärka hotet har man i vissa av fallen visat kniv. Målsäganden hamnar i ett väldigt utsatt läge när det är så många mot en enda person, säger Jan Bäckström, polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla.

Yngsta offret: Tolv år 

Han berättar att polisen nu misstänker att det rör sig om ett ungdomsgäng som dyker upp i olika konstellationer och rör sig mellan Uddevalla och Trollhättan.

– De är väldigt unga personer det handlar om, mellan 14 och 18 år, och det är oroande. Just nu är det 10-12 personer som är intressanta för utredningen. 

– Oftast ger de sig på personer i samma ålder. I fjol var det yngsta rånoffret bara tolv år. 

Jan Bäckström är polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla. Foto: POLISEN

I de hittills anmälda fallen har offren blivit av med elektronik och märkeskläder. Och polisen har sedan kunnat spåra rånarna via köp- och säljsajter där polisen hittat gods som tros härröra rånarna. 

– Men de har inte tagit bankkort – kanske för att det är svårt att hantera, det är enklare att sälja saker vidare, säger Jan Bäckström. 

”Var vaksam” 

Rånen har skett utomhus under kvälls- eller nattetid, både i centrala Uddevalla och i andra stadsdelar. 

– Man ska vara lite vaksam. Det är svårt att veta exakt när de slår till, men jag tycker ändå att man ska leva som man brukar.

Nu samarbetar polisen i Uddevalla med Trollhättan med den fortsatta utredningen för att finna kopplingar och knyta ihop städerna till varandra för att identifiera de ungdomar som rör sig mellan städerna. 

– 2018 skedde en ökning av personrån i Uddevalla. Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det sker ju rån hela tiden men inte i den här omfattningen och med så mycket ungdomar inblandade, säger Jan Bäckström.