Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsgäng misstänks ligga bakom skadegörelse

Kommunkontoret i Bengtsfors Foto: Google Maps
Polisen säger att killarna står i dörren till kriminalitet.Foto: TOMAS LEPRINCE

Under september och oktober anmäldes 33 fall av skadegörelse i Bengtsfors kommun – vilket är den högsta siffran sedan Brottsförebyggande rådet, Brå, började med sammanställningen 1996, skriver SVT Nyheter Väst. 

Kommunpolisen Peter Torstensson säger till SVT att det är ett ungdomsgäng som ligger bakom skadegörelsen i de centrala delarna av kommunen. 

Ungdomarna ska också ha hotat personal på fritidsgården 

Sett under hela året är dem totala siffran av skadegörelser som anmälts i Bengtsfors kommun inte speciellt hög jämfört med tidigare. 

Däremot har det anmälts 33 fall under september och oktober, skriver SVT Nyheter Väst – vilket är den högsta siffran sedan Brottsförebyggande rådet, Brå, började med sammanställningen 1996.

Det som sticker ut under de senaste månaderna är att det har anmälts mer skadegörelse i de centrala delarna av kommunen. 

”Står i dörren till kriminalitet” 

Enligt kommunpolisen Peter Torstensson så är det en grupp med ungdomar – ett tiotal killar i 15-årsåldern. 

– Många av de här killarna står i dörren till kriminalitet, kan man säga. Jag tror att vi tillsammans ska kunna bryta av det, men då krävs det långsiktighet från alla inblandade parter, säger kommunpolisen Peter Torstensson.

Förutom skadegörelsen misstänks gänget för att ha hotat personal på fritidsgården i kommunen, vilket är polisanmält skriver SVT.

Biblioteket har dragit ner på sina öppettider med anledning av ungdomsgänget och polisen har ökat sin närvaro på orten.

Göran Eriksson, som är kommunchef, berättar för SVT att de vet vilka ungdomar det handlar om och att ett samarbete mellan polisen och kommunen för att hitta en lösning.

Uppmaning att anmäla 

– Vi har en liten klick ungdomar som ställt till med en del tråkigheter. Tanken är att öka vuxennärvaron på stan. Det handlar om sociala insatser, att hitta vettiga aktiviteter för ungdomarna som är inblandade. Socialtjänsten och skolan jobbar aktivt med ungdomarna, säger han till SVT. 

Det finns också en uppmaning till de boende – att anmäla skadegörelsen till polisen och att orosanmäla till Socialtjänsten.

Kommunstyrelsen ska framöver också ta ställning till ett förslag om att anställa trygghetsvärdar till fritidsgården.