Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-årig pojke misstänks ha mördat EU-migranten Gica

Under den här bryggan i Smedbyparken i centrala Huskvarna bodde Gica och det var här som hans döda kropp hittades av förbipasserande den 8 augusti. Foto: Mikael Good

I trakten kallades han för Gica.

EU-migranten i 50-årsåldern som hittades död i parken i Huskvarna där han brukade sova.

Fyra pojkar i tonårsåldern misstänks ha deltagit i mordet på honom.

En 16-årig pojke har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Vi har en bra bild av vad som har hänt, säger åklagare Linda Schön.

Morgonen den 8 augusti hittades Gica, en man i 50-årsåldern som försörjde sig på tiggeri i Huskvarna, död. Enligt bekanta hade han befunnit sig i Sverige i ungefär fyra år.

– Han var en lugn och vänligt sinnad man. Även om han kunde dra sig undan från de andra var han en neutral vän till de andra migranterna som besökte oss, säger Iréne Lindahl, verksam vid Kyrkhjälpen i Jönköping.

Mikael Good jobbar som volontär med utsatta personer i Huskvarna och var bekant med Gica.

– Han kunde ryta ifrån mot ungdomar som gjorde dumma saker och då kunde det uppstå en del munhuggandes från ungdomarnas sida, säger han och fortsätter:

– Det är absurt hur någon kan ge sig på en sjuk och svag människa.

Mikael Good var bekant med Gica. Foto: Marita Good

Pojken nekar till brott

Enligt Jönköpings-Posten hade Gica en tid trakasserats av ett ungdomsgäng. Och det är fyra unga pojkar som misstänks ligga bakom hans död. Två av dem misstänks för mord, de andra för andra rubriceringar som åklagaren inte specificerat. En av pojkarna omhändertogs under onsdagen enligt LVU.

En 16-årig pojke häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för mord. I rättssalen ska pojken ha haft en tröja skymd framför ansiktet. 

– Min klient förnekar bestämt till gärningarna, säger pojkens advokat Anders Tolke och fortsätter:

– Han har inte haft något att göra med det våld som har lett till den här mannens död.

Gica hittades död i början av augusti. Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Skolan där pojken gått vill inte kommentera gripandet eller händelsen.

Filmade misshandeln

Även en tonårspojke under 15 år är misstänkt för mord. Han tilldelades advokat Elisabeth Nygren, men har nu skickat in en begäran om att få byta till stjärnadvokaten Martin Cullberg, som tidigare försvarat bland annat Hells Angels-medlemmar och Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

"Detta är ett stort uppmärksammat mål och mycket känsligt mål och den advokat vi önskar och som är villig att ta sin an fallet heter Martin Cullberg", står i pojkens begäran.

– Det kändes angeläget att hjälpa personen som misstänks för det här brottet. Jag kommer göra mitt bästa, säger Martin Cullberg.

P4 Jönköping har rapporterat om att det cirkulerat filmer i sociala medier där mannen bland annat filmats i smyg. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha blivit misshandlad och förnedrad kvällen innan han hittades död.

– Det finns filmmaterial i bevisningen, säger Stefan Sundling vid polisens grova brottsrotel i Jönköping. 

– Vi har en bra bild av vad som har hänt, säger åklagare Linda Schön, vid häktningsförhandlingen.

Chefsåklagare Klas Lorefors. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Under tisdagen berättade chefsåklagare Klas Lorefors att man säkrat filmmaterial. Samtidigt vädjade han till de personer som har eventuella filmer från händelsen att kontakta polis.

Åklagarens vädjan

– Om personer har relevanta filmer som har spridits i sociala medier, får de gärna kontakta polisen och lämna in dem. Vi kan inte vara säkra på att vi har fått in allt, säger han till Jönköpings-Posten.

Polisen vill inte kommentera om det kommer ske ytterligare gripanden de närmsta dagarna. 

– Jag kommer inte kommentera om vi planerar ytterligare gripanden, de misstänktas ålder eller eventuellt vapen. Men vi har kallat många personer till förhör, sa Stefan Sundling, vid polisens grova brottsrotel i Jönköping, på en presskonferens i tisdags.

Åklagare Linda Schön efterlyser nu två personer som ska ha passerat mordplatsen någon gång under tisdagen den 7 augusti.

– Identiteten på mannen är klarlagd, vi vet vem det är och nu ska den personens anhöriga underrättas. Vi letar också två personer som ska ha befunnit sig på platsen, den aktuella kvällen, som passerat förbi. Så vet man med sig att man har varit i Smedbyn natten eller kvällen den 7 augusti så är vi jättetacksamma att man hör av sig till polisen i Jönköping, säger Linda Schön.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!