Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsgäng attackerade brandmännen med raketer

Göran Melin, biträdande räddningschef vid räddningtjänsten i Jönköping, berättar att brandmännen besköts med raketer under nyårshelgen i Råslätt i Jönköping.
Foto: JÖNKÖPINGS KOMMUN
Händelserna inträffade i området Råslätt i Jönköping. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: LARS ANDERSSON

Två nätter i rad attackerades brandmän med fyrverkerier och smällare i Råslätt i Jönköping.

Även polis har blivit beskjuten med raketer i samma område.

– Det har varit, som vi uppfattar det, väldigt unga personer som kastat smällare och skickat raketer i riktning mot oss, säger biträdande räddningschefen Göran Melin.

Under nyårsnatten och under natten mot torsdag larmades räddningstjänsten upprepade gånger ut till bränder i framför allt soprum i området Råslätt i Jönköping.

Då blev man, under båda nätterna, beskjutna med nyårsfyrverkerier, vilket P4 Jönköping först rapporterat om.

– Det har varit, som vi uppfattar det, väldigt unga personer som kastat smällare och skickat raketer i riktning mot oss, säger Göran Melin, biträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Jönköping.

Också polisen attackerades

Också polisen attackerades på samma sätt. Det på nyårsaftonen.

– Vi hade en patrull som någon sköt fyrverkerier mot på nyårsaftonens kväll. Vi fick tag på en kille och skjutsade hem honom till vårdnadshavaren, säger Erik Terneborn, polisens presstalesperson i Jönköping.

Biträdande räddningschefen Göran Melin jobbade själv under nyårshelgen. Han berättar att raketerna flera gånger slog ner intill hans kolleger och att det påverkade deras jobb på platsen.

– Det är jätteallvarligt och det är en skaderisk för våra brandmän. De kan få skador på både syn och hörsel när de egentligen är ute för att göra sitt jobb, säger Göran Melin.

”Är helt oförståeligt”

Till Jönköpings-Posten, som också skrivit om händelsen, säger han:

– Jag har inte varit med om det tidigare. Det är helt oförståeligt och oacceptabelt. Vårt jobb är att rädda människor och fastigheter i samband med bränder och olyckor och så händer det här.

Också polisen reagerar över det inträffade.

– Det är jättetråkigt. Både vi och räddningstjänsten är instanser som är till för att hjälpa och skydda allmänheten, säger Erik Terneborn.