Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomsförbundets ord – vill att alla poliser ska dö

Erik Nord, polischef i Storgöteborg tycker att tweeten är både osmaklig och dum.
Foto: ANDERS YLANDER
Det var på lördagen som SUF Göteborg publicerade sin tweet.
Foto: Skärmdump

Syndikalistiska ungdomsförbundet Göteborg skickar på Twitter en dödshälsning till landets samtliga poliser. 

– Det är lika omdömeslöst som att någon kallar ett statsråd för hora. Det är osmakligt och dumt men förmodligen en ärlig beskrivning av vilka värderingar den organisationen står för, säger Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg. 

Det var på lördagen som tweeten postades på SUF Göteborgs konto: 

"Vi skulle vilja ringa alla poliser och be dem dö. Helst på ett sätt som innebär mycket lidande för dem och deras anhöriga", skriver man. 

Syndikalisternas ungdomsförbund är ett vänsterrevolutionärt förbund som regeringen klassar som våldsbejakande extremistiskt.  

SUF har även band till Syndikalisternas fackföreningsförbund som har tusentals medlemmar. 

"Extremister på vänsterkanten"

Polischef Erik Nord: 

– Det finns våldsbejakande extremism på vänsterkanten och det är förmodligen människor som är våldsbejakande och extremister på vänsterkanten som har författat det här på twitter.

Foto: Skärmdump

Han ser allvarligt på tweetens budskap men oroar sig mer över vad den i ett större perspektiv symboliserar. 

– Det är väl snarare att en organisation förmodligen ställer sig bakom de uppfattningarna. Det tycker jag är allvarligare än att någon drar iväg tweeten, säger Nord. 

"Ska blir intressant att se"

Tweeten publicerades två dagar efter att den moderata politikern Delmon Haffo i en webb-tv-sändning kallade  socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för "hora".  Polischef Erik Nord drar en direkt parallell mellan den händelsen och SUF:s tweet. 

– Det här är lika omdömeslöst som att någon kallar ett statsråd för hora, säger Nord och tillägger: 

– Där var det en individ som definitivt gick över gränsen och då reagerade det partiet. Det blir intressant att se hur syndikalisterna hanterar det här övertrampet.

Är tweeten en brottslig handling?

– Nej, det ser inte ut så. Man uppviglar ju inte till brott. Det är ju en fortsättning på den här Kakan Hermansson-historien. I det sammanhanget har jag i nuläget svårt att se att det skulle utgöra någon brottslig handling. Det får stå där som ett monument över den enfald som författaren har. 

GT har utan framgång sökt SUF Göteborg för en kommentar. 

För knappt två veckor sedan skedde en explosion  i centrala Göteborg i anslutning till lokaler som tillhör Syndikalistiskt forum, en bokhandel och mötesplats för vänstergrupper.