Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomarnas jobb: Lära äldre att surfa

Selfiehjälp. Alfredo Tinoco har fått hjälp av Anna-Kornelia Detert med att fixa kameran på hans mobil.
Foto: Anna-Karin Axborn
Anna-Kornelia Detert.
Foto: Anna-Karin Axborn
Anna-Karin Axborn är en av de ordinarie instruktörerna på Datorhjälpen. Här hjälper honpensionären Stanja Polievka med sin surfplatta.
Foto: Anna-Kornelia Detert

På Mötesplats Mölle i Falkenberg går surfplattor och telefoner varma. Facebook står högt på listan för seniorerna som besöker Datorhjälpen under tisdagen. Anna-Kornelia Detert, 17 år, står redo att hjälpa den som kört fast.

– Det gäller att visa att alla faktiskt kan om de vill, och att inte vara rädd för att göra fel.

Anna-Kornelia Detert  är en av de ungdomar som har fått sommarjobb på Mötesplats Mölle via kommunen. Det är en mötesplats för seniorer, och på tisdagar står dator- och teknikhjälp på schemat.

– Jag tycker det är kul att gamla och unga får mötas. Speciellt att vi i den yngre generationen kan få lära den äldre generationen något, eftersom vi ofta får lära utav dem.

Få kontakt via nätet

De som besöker Datorhjälpen är seniorer, ofta mellan 70 och 80 år. Många har tekniska frågor, till exempel hur man gör om man har glömt ett lösenord, men också hur man hanterar Facebook. Vem kan man bli vän med och vem som kan se det man skriver.

– De är mest nyfikna på sociala medier och Facebook och att de kan ha kontakt med människor via nätet som de kanske inte träffar varje dag.

Rädda att göra fel

En utmaning med Datorhjälpen har varit att få alla att våga. Ovana surfare är rädda att göra fel, berättar Anna-Kornelia.

– De är lite blyga när det gäller nya saker. Det gäller att visa att alla faktiskt kan om de vill och att de inte ska vara rädda för att göra fel, säger Anna-Kornelia.

Det är andra tillfället som Datorhjälpen som hålls på tisdagen. Men under sommaren kommer Anna-Kornelia och en annan sommarjobbare hålla öppet under namnet IT-café på Mölle.

– Vi är ju uppvuxna med tekniken på ett annat sätt än vad de är. Det är kul att alla ålderskategorier får mötas och samspela.

Alfredo, 73: "Tittar på Youtube"

Alfredo Tinoco, 73, har fått hjälp med att fixa kameran på hans nya mobil. 

– Jag har både en stationär dator, telefon och surfplatta. Jag använder dem mest till att lyssna på musik, titta på Youtube och lite allt möjligt. Ofta medan jag tittar på tv, säger han.

Han är nöjd med hjälpen som han har fått på Datorhjälpen.

– De flesta som kommer hit är pensionärer. De vill ha hjälp med sina laptops och telefoner och plattor. De är duktiga här, de ger bra hjälp till pensionärer.