Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomarnas samarbete med PRO – efter stenkastningen

Lara Fadous, 15, bor i Kronogården. Hon är en av ambassadörerna för projektet ”De utvalda”.Foto: Privat

Med projektet ”De utvalda” vill ungdomar i Kronogården blottlägga och ta död på fördomar om stadsdelen och dess invånare.

På ungdomarnas eget initiativ har de nu inlett ett samarbete med PRO i Kronogården.

De spelar bingo, bakar tårtor och umgås tillsammans.

– Vi ville visa att det också finns bra ungdomar här i Trollhättan, säger 15-åriga Lara Fadous, ambassadör för ”De utvalda”.

Lara Fadous är 15, snart 16 år och går i nionde klass på skolan Kronan. Hon har bott i Kronogården i fyra år, och trivs väldigt bra.

– Det är svårt att beskriva det. Jag har vuxit upp här och det här är mitt hem. Det är lite svårt att acceptera att det händer tråkiga saker här ibland, men oavsett så är Kronogården min hemstad, säger hon. 

Lara Fadous, 15, bor i Kronogården. Hon är en av ambassadörerna för projektet ”De utvalda”.Foto: Privat

Sedan snart två år tillbaka är Lara Fadous och hennes kompis Teodora Mladenovic två av åtta ambassadörer för ”De utvalda”.

Projektet är ett samarbete mellan kommunens fältenhet och fritidsgården Kronan, som handplockar ungdomar i årskurs 8 och 9 genom anställningsintervjuer.

Syftet med ambassadörskapet är att verka som förebilder i stadsdelen och främja den bild av Kronogården som ungdomarna själva har.

Unga och gamla möts

”De utvalda” har besökt PRO-föreningen Trollhättan södra flera gånger. Föreningens lokaler har vid upprepade tillfällen utsatts för omfattande skadegörelse och ungdomarna ville sträcka ut en hand.

Något som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

– Vi ville visa att det också finns bra ungdomar här i Trollhättan, så vi besökte dem och de har besökt oss. Vi har bakat tillsammans och i mars är vi inbjudna på bingokväll. De var faktiskt jättesköna, det är jättekul att vara med dem, säger Lara Fadous.

Under mellandagarna förstördes totalt 28 rutor i PRO:s lokaler i Trollhättan.Foto: Privat

Lars-Ove Blomryd, 73, är ordförande för PRO Trollhättan södra. Han ser väldigt positivt på samarbetet med ungdomarna.

– De är hur trevliga som helst, vi pratar och skrattar tillsammans. De frågar oss hur det var när vi växte upp och frågar oss hur vi använder internet, då svarar vi att det var vi som uppfann det, skämtar han. 

Han ser projektet som ett sätt att umgås över generationsgränsen och stärka relationen mellan unga och äldre i Trollhättan.

– Ja jag hoppas att det fortsätter. Vi är väldigt aktiva i det här och tycker det är en bra grej som förhoppningsvis kan mynna ut i något ännu bättre, säger Lars-Ove Blomryd.

Lars-Ove Blomryd är ordförande för PRO-föreningen Trollhättan södra.Foto: Privat

Vill ge en annan bild

Kronogården finns med på polisens lista över utsatta områden.

I december rådde tumultartad stämning i centrum, då flera bilar brann och raketer och smällare kastades mot blåljuspersonal. Det är bara några av rapporterna om bilbränder och oroligheter det senaste året. 

Men det är inte hela bilden, menar 15-åriga Teodora Mladenovic.

– Det kan hända att bilar brinner på gatan här, men folk verkar inte veta att de flesta av oss går i skolan på dagarna och går hem och pluggar på kvällen, för det syns aldrig, säger hon.

Projektet har funnits i sju år och involverar bland annat att delta i samtalsgrupper och att åka ut på andra fritidsgårdar för att sprida sina tankar och åsikter.

Under endagsfestivalen Hela kronan gungar är det ”De utvalda” som står för kvällsaktiviteterna.

– Vi är förebilder för ungdomar här. Vi lyfter upp bra saker som händer i vårt område, det behövs för annars är det bara de dåliga sakerna som sprids, säger Lara Fadous.