Ungdomar klättrade
i masten – filmade

Cirka 200 meter av den 332 meter höga masten utanför Borås rasade på söndagskvällen. Här är biten av masten som står kvar.
Foto: Joakim Eriksson
Polisen spärrade av området.
Foto: Henrik Åslund
Foto: Läsarbild

Bara dagarna före jättemasten i Borås rasade publicerades en film på Youtube – där maskerade ungdomar klättrar upp på den.

De söktes under måndagsförmiddagen av polisen.

Tidigt på eftermiddagen säger utredningsbefälet Jan Johansson till Borås Tidning att ungdomarna har hörts – och att de nu är avförda från utredningen. De misstänks dock för olaga intrång.

Den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås rasade under natten till måndag. Orsaken till raset är än så länge okänd men polisen misstänker att det handlar om ett sabotage .

Inledningsvis försökte man komma i kontakt med flera ungdomar – som i en film på Youtube syns klättra upp på skyddsobjektet.

Filmen publicerades på Youtube bara några dagar innan mastraset och polisen sökte de som figurerar i klippet i och med utredningen. Den togs bort på måndagsmorgonen, efter att polisen fått kännedom om klippet.

Vid 14-tiden på måndagen skriver Borås Tidning att ungdomarna är avförda från utredningen. Utredningsbefälet Jan Johansson säger att några av ungdomarna är hörda och de har inte med sabotaget – som händelsen rubriceras som – att göra.

De som syns i filmen misstänks dock för olaga intrång.

Åtalades för sabotage

Polisen fortsätter utreda det som hänt – men det är inte första gången som sabotage mot master sker.

Sveriges Radio Sjuhärad, som berörs mest av det misstänkta sabotaget uppger att en 35-årig man hösten 2009 åtalades för att ha planerat ett sabotage mot en telemast i Lövhult utanför Alingsås. Mannen greps med en bomb i närheten av platsen, men han friades enligt Sveriges radio då det inte stod klart vilken sprängkraft bomben skulle ha haft.

För trettiotalet år sedan rasade en annan av Teracoms master. Den gången var det i Sollefteå som en mast rasade efter ett tekniskt fel.