Cirka 200 meter av den 332 meter höga masten utanför Borås rasade på söndagskvällen. Här är biten av masten som står kvar. Foto: Joakim ErikssonCirka 200 meter av den 332 meter höga masten utanför Borås rasade på söndagskvällen. Här är biten av masten som står kvar. Foto: Joakim Eriksson
Cirka 200 meter av den 332 meter höga masten utanför Borås rasade på söndagskvällen. Här är biten av masten som står kvar. Foto: Joakim Eriksson
Polisen spärrade av området. Foto: Henrik ÅslundPolisen spärrade av området. Foto: Henrik Åslund
Polisen spärrade av området. Foto: Henrik Åslund
Foto: LäsarbildFoto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild

Ungdomar klättrade
i masten – filmade

Publicerad

Bara dagarna före jättemasten i Borås rasade publicerades en film på Youtube – där maskerade ungdomar klättrar upp på den.

De söktes under måndagsförmiddagen av polisen.

Tidigt på eftermiddagen säger utredningsbefälet Jan Johansson till Borås Tidning att ungdomarna har hörts – och att de nu är avförda från utredningen. De misstänks dock för olaga intrång.

Den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås rasade under natten till måndag. Orsaken till raset är än så länge okänd men polisen misstänker att det handlar om ett sabotage .

Inledningsvis försökte man komma i kontakt med flera ungdomar – som i en film på Youtube syns klättra upp på skyddsobjektet.

Filmen publicerades på Youtube bara några dagar innan mastraset och polisen sökte de som figurerar i klippet i och med utredningen. Den togs bort på måndagsmorgonen, efter att polisen fått kännedom om klippet.

Vid 14-tiden på måndagen skriver Borås Tidning att ungdomarna är avförda från utredningen. Utredningsbefälet Jan Johansson säger att några av ungdomarna är hörda och de har inte med sabotaget – som händelsen rubriceras som – att göra.

De som syns i filmen misstänks dock för olaga intrång.

Åtalades för sabotage

Polisen fortsätter utreda det som hänt – men det är inte första gången som sabotage mot master sker.

Sveriges Radio Sjuhärad, som berörs mest av det misstänkta sabotaget uppger att en 35-årig man hösten 2009 åtalades för att ha planerat ett sabotage mot en telemast i Lövhult utanför Alingsås. Mannen greps med en bomb i närheten av platsen, men han friades enligt Sveriges radio då det inte stod klart vilken sprängkraft bomben skulle ha haft.

För trettiotalet år sedan rasade en annan av Teracoms master. Den gången var det i Sollefteå som en mast rasade efter ett tekniskt fel.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER