Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera anhållna efter bilbränderna

Enligt räddningstjänsten handlar det om mellan tio och 14 bilar som brunnit vid Frölunda Torg i Göteborg.
Foto: LÄSARBILD
Ett stort polispådrag pågick under måndagskvällen i Frölunda i Göteborg.
Foto: LÄSARBILD
Ett stort antal bilar stod i lågor i Göteborgsområdet på måndagskvällen.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen fick flera larm om bilbränder och ungdomar som sågs springa från platsen.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

På måndagskvällen stod ett 80-tal bilar i brand och ytterligare 30 till 40 förstördes på flera platser i Västsverige.

Polisen misstänker att det var en samordnad attack som planerats på sociala medier.

Efter bilbränderna i Göteborg har två unga män anhållits misstänkta för grov mordbrand – och en tredje gripits i Turkiet.

– Vi har frihetsberövat personer, säger regionpolischefen Klas Johansson.

På måndagskvällen brann det i bilar på flera platser i Västsverige. Först i Göteborg, där det vid 21-tiden kom larm om flera bilbränder vid Frölunda torg.

Ungefär samtidigt anlades bränder i Trollhättan. Personal från Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund från Trollhättan och Vänersborg stod vid en brytpunkt strax utanför brandområdet och inväntade klartecken från polis som skulle säkra området.

– Det har handlat om maskerade ungdomar med hoodies och Adidas-mjukisbyxor som eldat flera bilar, säger Ulla Brehm vid polisen.

Bild från tisdagsmorgonen på utbrunna bilar i Västra Frölunda i Göteborg.
Foto: Läsarbild

Ulla Brehm berättar att ungdomar kastade sten mot polisen. Det rör sig enligt polisen om en grupp med 30-40 personer som också blockerade vägar i området. Sex bilar brann och flera fick skador.

– De gav sig även på skolan och busskurer, säger Hans Lippens, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Ett stort antal bilar sattes i brand vid Frölunda Torg i Göteborg.
Foto: Privat
Polisen fick flera larm om bilbränder och ungdomar som setts springa från platsen.
Foto: LÄSARBILD

Flera vittnen såg maskerade personer i området strax innan bränderna startade.

– Vi har identifierat några enskilda ungdomar som varit på plats. Vi pratade med dem under kvällen. Vi har även pratat med en del föräldrar som kan knytas till en del ungdomar som varit på plats. Men även om de varit på plats kan vi inte säkerställa att de varit delaktiga, säger Hans Lippens.

Tre ungdomar, alla under 15 år, omhändertogs och kördes hem till föräldrarna. En av dem ska, enligt polisen, ha haft en så kallad banger i fickan.

”Det var organiserat”

Ett vittne berättar:

– Det här var organiserat. De ville göra så stor skada som möjligt. Jag var rädd. Jag såg tre-fyra svartklädda killar. En av dem kastade en molotovcocktail mot en bil som direkt tog fyr. Sedan hördes en kraftig smäll.

En person fångade på film hur ungdomsgänget rörde sig runt parkeringen vid Frölunda torg och tände eld på bilar. De krossade flera rutor, satte fordonen i brand och flydde från platsen. 

– Jag satt inne i rummet och såg att de började med att krossa rutor och smällde raketer. Sen slängde de in något som liknade molotovcocktails och bensindunkar. Kaos, helt enkelt, förklarar vittnet.

På måndagskvällen gjorde polisen flera fynd som kopplas samman med brandattackerna.

– Vi hittade en hel kundvagn med gatusten och några molotovcocktails, oklart hur många. De är omhändertagna för bevissäkring, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

https://www.youtube.com/watch?v=5WiLf6DF4tA&feature=share

Bränder i Angered, Lysekil, Falkenberg och Gårdsten

Under måndagskvällen kom också flera larm om bränder i Hjällbo i Angered i nordöstra Göteborg. Räddningstjänsten var på plats med drygt 25 man och det brann i bilar, någon husvagn, en liten lastbil och däck.

Samtidigt larmades polisen om en brinnande moped och bildäck utplacerade för att spärra av en bilväg på Badhusberget i Lysekil. 

Polisen larmades även till en adress i Falkenberg. Enligt polisen kastade ungdomar sten och eldade och flera fönsterrutor slogs sönder, men ingen fanns kvar på platsen när polis kom dit.

– Men lokala polisen i Falkenberg säger att det inte verkar ha med det andra att göra, säger Lippens på tisdagsmorgonen.

En bil började under kvällen även att brinna utanför ett äldreboende i Alafors i Ale kommun. Men polis säger sig inte se något samband med övriga incidenter. Likaså brann en bil i Gårdsten.

Totalt eldhärjades ett 80-tal bilar och ytterligare 30 till 40 stycken fick skador.

Bilder visar utbrända bilar i Göteborgsområdet.
Foto: HENRIK JANSSON
Bilder visar utbrända bilar i Göteborgsområdet.
Foto: HENRIK JANSSON

Misstanken: Uppvigling

Händelsen hanteras som en särskild händelse av polisen. På tisdagsmorgonen sa polisen att de tror att attackerna var samordnade.

– Vi misstänker det i och med att de startade inom en väldigt kort tidsperiod, så det går inte att utesluta ett samband. Men vi kan inte fastställa det ännu. Vi tror att det är samordnat via sociala medier, säger Hans Lippens.

Brottsrubriceringarna efter händelserna i Göteborg och Trollhättan är grov mordbrand, mordbrand och skadegörelse. I Trollhättan handlar det också om misstänkt våldsamt upplopp. Samt, då det hela tros vara synkat via sociala medier, uppvigling. På Facebook skriver polisen i Göteborg syd:

"Kvällens och nattens händelser kan vi inte koppla till något specifikt ingripande. Vi kan inte heller koppla händelserna till något speciellt gäng. Vid en första polisiär anblick verkar det som att ett antal individer bestämt sig för att med berått mod elda upp närboendes bilar. Detta till synes utan någon annan anledning än att med lust förstöra för sina medmänniskor".

Polisen i Göteborg syd har gjort ett inlägg på Facebook om händelsen.

Två personer anhölls

Christian Nylén, biträdande länspolischef för polisområde syd i Göteborg, säger att de har sökt en "trigger", någon händelse som kan ha fått personer att agera. 

– Jag har pratat med kollegerna i Nordost, Hjällbo, också. Men ingenting. Vi kan inte ens med fantasi komma på att vi skulle ha kunnat trigga i gång detta.

Enligt Christian Nylén ser polisen ingen som helst koppling till något av de kriminella nätverken i Frölunda och Tynnered skulle vara inblandade.

– Det gynnar ju inte den eventuella narkotikaförsäljningen att ha en massa poliser rännande hela tiden. Det gynnar inte alls dem, det är därför vi inte ser någon koppling till kriminellt gäng. Det är helt kontraproduktivt att hålla på så här. 

Vad skulle då vara skälet?

– Jag tror att de bara tycker det är kul att förstöra. Om möjligt med ett syfte att man vill skapa någon slags oro, men har svårt att se vad man har att vinna på det också?

Och inte de kriminella nätverken?

– Snarare tvärtom. Skulle man driva ett kriminellt nätverk skulle det här vara en helt kontraproduktiv åtgärd att göra.

Under tisdagseftermiddagen greps och anhölls två män misstänkta för grov mordbrand. Enligt polisen rör det sig om personer man känner till sedan tidigare, men det finns fortfarande ingenting som tyder på att det finns någon koppling till den kriminella gängmiljön. 

Polisen uppgav först att en var 16 år och en 21, men åklagaren Mats Ihlbom säger senare att båda är i 20-årsåldern.

På tisdagskvällen greps också en tredje man i Turkiet. Han förs tillbaka till Sverige. Fler gripanden väntas, enligt polisen.

En bil har brunnit i Alafors utanför ett äldreboende.
Foto: LÄSARBILD