Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomar drogar sig med doftspray

Allt man kan göra för att förebygga är ju bra, säger Johan Olsson, butikschef för ICA Kvantum till GT.se.
Lim, bensin - och nu doftspray.
Ungdomar i Stenungsund har hittat ett nytt sätt att berusa sig på.
Då inför butikerna 18-årsgräns på produkten.
- Allt man kan göra för att förebygga är ju bra, säger Johan Olsson, butikschef för ICA Kvantum till GT.se.
Högstadieeleverna i Stenungsund har hittat en ny drog. Sedan en tid tillbaka används vanlig doftspray som berusningsmedel.
- De sprutar ner sprayen i en påse och andas in det. Då får man en syrebrist i hjärnan som skapar en euforisk upplevelse, säger Stefan Persson drogförebyggande samordnare i Stenungsunds kommun.

Direkt livsfarlig

Doftsprayen kan vara direkt livsfarlig. Enligt Stefan Persson har folk på andra platser i landet dött när de använt doftspray.
- Det kan orsaka hjärnskador. Unga har inte riktigt koll på vad det är som händer, varför de blir kontiga i huvudet.
Det här har fått kommunen att agera. För att minska tillgången av doftspray har Stefan Persson varit i kontakt med livsmedelshandlarna i Stenungsund. Och flera butiksägare har nu infört 18-årsgräns på doftsprayen.
- Jag tror att det kan göra skillnad. Alla vet om det här, vilket gör att man blir extra uppmärksam. Allt man kan göra för att förebygga är bra, säger Johan Olsson.

Kräver leg

Sprayen står kvar ute i butikshyllan, men sedan tre veckor tillbaka måste alla som köper doftpray på ICA Kvantum vara beredd att visa legitimation.
- Vi gör en bedömning av personen. Är man 50 år till exempel behöver man inte visa legitimation. Vi gör samma bedömning som vid folköl. Hittills har ingen kund varit negativ, säger Johan Olsson.