Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdom avtjänade felaktigt straff – kommunen får kritik

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

En ung pojke dömdes till ungdomstjänst för stöld. 

Senare visade det sig att straffet ändrats till böter. Men den upptäckten gjordes först efter att pojken genomfört sin ungdomstjänst. 

Nu riktar justitiekanslern (JK) kritik mot Kungsbacka kommun. 

Den 2 december 2019 blev en ung pojke dömd av tingsrätten för stöld och straffet blev 20 timmars ungdomstjänst.

Två veckor senare överklagades domen men samtidigt kom ärendet in till Kungsbacka kommun. En socialsekreterare uppmärksammade då inte att domen inte vunnit laga kraft. 

Den 13 januari påbörjade kommunen processen för pojkens samhällstjänst. I samband med det föll hovrättens dom som ändrade tingsrättens straff från ungdomstjänst till dagsböter. 

Pojken har begärt skadestånd

Även fast straffet hade ändrats i hovrätten genomförde den unga pojken 20 timmars ungdomstjänst vid Erikshjälpen. Först i april upptäcktes felet och en socialsekreterare meddelade då den offentlige försvararen.

Nu har den unga pojken begärt skadestånd av kommunen för felet och menar att han blivit dubbelt bestraffad. Justitiekanslern (JK) har därför granskat fallet och riktar kritik mot Kungsbacka kommun.

JK: ”Detta är allvarligt”

JK menar att Kungsbacka kommun inte kontrollerat att domen vunnit laga kraft innan straffet genomfördes. 

Underlåtenheten har fått till följd att sökanden fått verkställa en påföljd som han inte dömts till. Detta är allvarligt, speciellt som sökanden var ung och inte kunde förväntas på egen hand upplysa kommunen om att domen var överklagad och sedermera ändrad.” skriver JK i sitt beslut. 

SE FLER NYHETER:

Körde genom hela Göteborg • Höll tyst minut tillsammans