Tonårstjejer byter sexuella tjänster mot prylar och alkohol. Men de känner sig inte som prostituerade eftersom de ofta är bekanta med köparen. Foto: ROGER SCHEDERIN
Tonårstjejer byter sexuella tjänster mot prylar och alkohol. Men de känner sig inte som prostituerade eftersom de ofta är bekanta med köparen. Foto: ROGER SCHEDERIN

Unga tjejer säljer sex mot jeans

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Västsvenska tonårstjejer byter sex mot prylar och tjänster. Betalningen kan vara en mobiltankning eller ett par jeans.
- Det här möter man mer idag än tidigare, säger familjebehandlaren Sanna Väyrynen.
För vuxenvärlden kommer det troligen som en chock. Men socialarbetare och kuratorer som möter utsatta ungdomar bekräftar bilden.
Unga flickor, 14–15-åringar, men även pojkar, byter olika sexuella tjänster mot saker eller sprit och droger.
– Det kan även handla om sex mot tak över huvudet. Eller ett par märkesjeans. Dessa ungdomar kommer ofta från dysfunktionella familjer och saknar gränser inom sig, berättar Sanna Väyrynen på Familjecentrum i Borås.

Ofta någon de känner

Sexköparna är oftast män, men inte alltid så mycket äldre än säljarna. Det kan vara någon ur den egna bekantskapskretsen, någon man träffat på internet eller ute på stan.
– Allting är så lättillgängligt i dag med kontakter över nätet. Så köparna som har pengar och materiella maktmedel finns nog i alla åldersgrupper, tror Sanna Väyrynen.
Ungdomarna ser sig inte själva som prostituerade, utan tycker att det handlar om en schysst överenskommelse.

Uppmärksammat fall

GT skrev för ett år sedan om flera uppmärksammade fall i Värmland. Polisen och socialtjänsten utredde bland annat uppgifter om att 13-åriga tjejer i Grums betalade spritlangare med sexuella tjänster.
Den gällande taxan var en kyss för en cigarrett och sedan en skala hela vägen till ett fullbordat samlag.
Polisen vädjade till allmänheten om tips på sexköpare, men lyckades vid det tillfället inte gripa någon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER