Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga tjejer hängs ut på Instagram

Hundratals tonårstjejer i Göteborg hängs ut med djupt kränkande kommentarer på bildtjänsten Instagram.

Bilderna har stulits från bland annat Facebook och ­Twitter.

- Jag är jätterädd för att hamna där, säger en ung tjej till GT.

Kontot på bilddelningstjänsten Instagram har bara funnits i ett par dygn men redan samlat över 6 000 följare. I natt var över 200 ungdomar, de flesta tjejer men även killar, uthängda på sajten. Merparten med både bild och namn.

Flera unga tjejer har kontaktat GT för att slå larm om verksamheten.

- Alla snackar om det i skolan, en del har stängt ner sina Facebookkonton för de är rädda att någon ska lägga upp deras bild, säger en tjej som vill vara anonym.

På Instagramsidan uppmanas besökare skicka in bilder på andra unga med olika anklagelser och kommentarer av sexuell karaktär. Språket är mycket grovt och kränkande. På en del privatbilder är de uthängda dessutom mycket lättklädda.

"Slynor" och "slampor"

Tjejer kallas för "slynor" och "slampor" eller mycket värre saker än så. Dessutom är bilderna utan lov plockade från de uthängdas personliga sidor på Facebook, Twitter och Instagram.

- Det är helt sjukt. Folk vet i många fall inte att de blivit uthängda, men det är riktigt grova grejer det handlar om, säger en annan tjej som kontaktat GT-redaktionen.

- Man borde polisanmäla dem, men samtidigt är nog många rädda för att själva bli uthängda. Det är svinäckligt, som en "Gossip girl" i Göteborg, men med massa överdrifter och lögner.

Anmäl kontot

De uthängda ungdomarna är från hela Göteborgsområdet: Angered, Bergsjön, Hisingen, Majorna och Mölndal. Flertalet av dem är i gymnasieåldern, men även 13-14-åringar hängs ut.

Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook och Instagram i Sverige, uppmanar alla drabbade att anmäla kontot via den speciella funktion som finns i applikationen.

- Detta är förmodligen redan gjort. Sedan bedömer huvud­kontoret för Europa som ligger i Dublin om kontot ska stängas ned. Det hanteras manuellt och detta kan ta lite tid.

Är det tillåtet att stjäla bilder från Facebook och lägga upp på en egen sida?

- Det är inte okej att kränka och förtala. Men profilbilder som läggs upp på Facebook är publika, det måste man vara medveten om. Man kanske ska tänka till innan man lägger upp en bild som man kan ångra i framtiden, säger Fredriksson.

Hur stor är chansen att få tag på dem som ligger bakom kontot?

- Det är genom en polisutredning. Men Facebook lämnar inte ut information om användare såvida de inte misstänks för ett brott som kan ge mer än böter i straff.

Baksidan

Stefan Gustafsson, press­talesman vid polisen i Västra Götaland, känner inte till om någon ännu anmält det aktuella kontot på Instagram.

- Rent generellt får vi in många anmälningar av den här typen. Förtal och ofredanden, det är baksidan av sociala medier. Brotten är svåra att utreda och det är sällan någon döms.


Efter pressläggningen stängdes sidan ner.

Ärekränkning kan ge fängelse

Rubriceringen ärekränkning omfattar tre grader - förtal, grovt förtal och förolämpning.

Den som döms för grovt förtal kan dömas till fängelse i högst två år.

Brotten som avses får inte åtalas av annan än måls­ägande.

Om brottet riktar sig mot någon som är under 18 år eller om i annat fall målsäganden anger brottet till åtal, får åklagaren väcka åtal om detta av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt och åtalet avser:

1. Förtal och grovt förtal.

2. Förolämpning mot någon i eller för hans eller hennes myndighetsutövning.

3. Förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller tros­bekännelse.

4. Förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes sexuella läggning.