Unga tjejer hängs ut på Instagram

Publicerad

Hundratals tonårstjejer i Göteborg hängs ut med djupt kränkande kommentarer på bildtjänsten Instagram.

Bilderna har stulits från bland annat Facebook och ­Twitter.

- Jag är jätterädd för att hamna där, säger en ung tjej till GT.

Kontot på bilddelningstjänsten Instagram har bara funnits i ett par dygn men redan samlat över 6 000 följare. I natt var över 200 ungdomar, de flesta tjejer men även killar, uthängda på sajten. Merparten med både bild och namn.

Flera unga tjejer har kontaktat GT för att slå larm om verksamheten.

- Alla snackar om det i skolan, en del har stängt ner sina Facebookkonton för de är rädda att någon ska lägga upp deras bild, säger en tjej som vill vara anonym.

På Instagramsidan uppmanas besökare skicka in bilder på andra unga med olika anklagelser och kommentarer av sexuell karaktär. Språket är mycket grovt och kränkande. På en del privatbilder är de uthängda dessutom mycket lättklädda.

"Slynor" och "slampor"

Tjejer kallas för "slynor" och "slampor" eller mycket värre saker än så. Dessutom är bilderna utan lov plockade från de uthängdas personliga sidor på Facebook, Twitter och Instagram.

- Det är helt sjukt. Folk vet i många fall inte att de blivit uthängda, men det är riktigt grova grejer det handlar om, säger en annan tjej som kontaktat GT-redaktionen.

- Man borde polisanmäla dem, men samtidigt är nog många rädda för att själva bli uthängda. Det är svinäckligt, som en "Gossip girl" i Göteborg, men med massa överdrifter och lögner.

Anmäl kontot

De uthängda ungdomarna är från hela Göteborgsområdet: Angered, Bergsjön, Hisingen, Majorna och Mölndal. Flertalet av dem är i gymnasieåldern, men även 13-14-åringar hängs ut.

Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook och Instagram i Sverige, uppmanar alla drabbade att anmäla kontot via den speciella funktion som finns i applikationen.

- Detta är förmodligen redan gjort. Sedan bedömer huvud­kontoret för Europa som ligger i Dublin om kontot ska stängas ned. Det hanteras manuellt och detta kan ta lite tid.

Är det tillåtet att stjäla bilder från Facebook och lägga upp på en egen sida?

- Det är inte okej att kränka och förtala. Men profilbilder som läggs upp på Facebook är publika, det måste man vara medveten om. Man kanske ska tänka till innan man lägger upp en bild som man kan ångra i framtiden, säger Fredriksson.

Hur stor är chansen att få tag på dem som ligger bakom kontot?

- Det är genom en polisutredning. Men Facebook lämnar inte ut information om användare såvida de inte misstänks för ett brott som kan ge mer än böter i straff.

Baksidan

Stefan Gustafsson, press­talesman vid polisen i Västra Götaland, känner inte till om någon ännu anmält det aktuella kontot på Instagram.

- Rent generellt får vi in många anmälningar av den här typen. Förtal och ofredanden, det är baksidan av sociala medier. Brotten är svåra att utreda och det är sällan någon döms.

 

Efter pressläggningen stängdes sidan ner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER