Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga kvinnorna utan jobb i krisen

Mikaela har fått lägga sitt företag på is under pandemin.
Foto: Privat
Daniella skulle ta sig tillbaka ut på arbetsmarknaden när krisen slog till.
Foto: Privat
Anders Carlberg, avdelningschef på Västra Götalandsregionen
Foto: Pressbild

Under coronakrisen har arbetslösheten ökat kraftigt, Västsverige som normalt lever mycket på turistnäring och event är inget undantag.

Daniella, 26, Mikaela, 30, och Khatereh, 30, berättar alla om svårigheterna att söka jobb när konkurrensen också blir allt högre på de jobb som finns. 

– Jag har tur som har en sambo, vi kan leva på hans lön. Men hade jag varit ensam så vet jag inte hur det hade gått, säger Mikaela.  

I början av krisen drog en våg av varsel över Västsverige och med tiden har restriktionerna och de stängda gränserna gjort att allt fler är utan sysselsättning.

Arbetslösheten i oktober är 30 procent högre än förra året i Västra Götalandsregionen, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Det finns många olika lägen kan man säga, säger Anders Carlberg, avdelningschef för kontakt, forskning, utveckling och utbildning på Västra Götalandsregionen. 

Carlberg lyfter fram ett antal branscher som drabbats extra hårt. Det handlar om bland annat restaurang, event och kultur. Han nämner också kommunerna som lever på turism och gränshandel som extra utsatta under pandemin. 

Ungdomsarbetslösheten ökar 

De som drabbades tidigt: unga som har haft olika typer av timanställningar där det inte funnits utrymme att permittera. Ungdomsarbetslösheten har ökat kraftigt i Västsverige, berättar Anders Carlberg. 

Daniella, 26, bor en bit utanför Göteborg, hon skulle ta sig tillbaka ut på arbetsmarknaden efter en sjukskrivning när coronakrisen slog till och hon märkte direkt skillnad – att det blev svårare att söka jobb. 

– Jag har sökt jobb innan coronakrisen också, och då har det ju varit max två eller tre veckor sedan har jag haft ett jobb, det går riktigt trögt, säger hon. 

Innan sjukskrivningen har hon bland annat jobbat med telemarketing, i livsmedelsbutik och inom hemtjänsten. 

Fick lägga sin firma på is 

Daniella har också tidigare haft extrajobb vid sidan av, som föreläsare och i musikaler. Event som nu så klart inte blir av under de rådande omständigheterna.

– Det är skitsvårt för att konkurrensen blivit jättehög. Kollar man på jobb där det traditionellt varit hög konkurrens, till exempel restaurang eller bar, där man inte alltid behöver ha så mycket utbildning så finns det ju inte riktigt nu. Jobben som då är kvar att söka, då blir det ju att alla ska ha dem. 

Mikaela Nordgaard, 30, har sedan 2018 drivit en enskild firma som scen- och ljustekniker, där tog jobben slut i januari och firman fick läggas på is. 

– Jag har inte jobbat sedan januari, då gjorde jag mitt sista jobb. Det gick ganska snabbt faktiskt, säger hon.

Arbetar på timmar 

Under tiden, i väntan på att hon ska kunna öppna upp firman igen så arbetar hon på timmar som undersköterska, vilket hon är utbildad till sedan tidigare. Också hon märker av en ökad konkurrens på arbetsmarknaden som hon inte varit van vid tidigare.

– Men att jobba på timmar är ju inte den inkomsten som man är van vid, säger hon och fortsätter:

– Jag söker allt egentligen, undersköterskejobb, vaktmästare men det finns inte så mycket. Jag har många års erfarenhet som undersköterska, men jag kan inte få ett fast jobb. Och på de jobben som jag söker kommer svaren ”tack för visat intresse och det är många som sökt”.

Under året har hon fått lite ersättning av a-kassan och levt på sparade pengar.

– Jag har tur som har en sambo, vi kan leva på hans lön. Men hade jag varit ensam så vet jag inte hur det hade gått, säger Mikaela. 

Khatereh har två olika examina 

Khatereh Ardakani, 30, är från Iran och flyttade till Sverige som internationell student för att hennes syster bor här. I Iran har hon en examen i elektroteknik och i Sverige har hon sedan tagit examen inom IT.

– Innan min examen så hade jag 20 intervjuer, men sen kom corona, säger hon. 

Intervjuerna var inbokade i januari och februari, men sen slog krisen till på allvar. 

Hon är fortsatt arbetssökande och försöker få jobb inom det som hon är utbildad till och där det tidigare funnits stor efterfrågan på arbetsmarknaden.

– Jag söker jobb inom flera sektorer. Jag hoppades att jag skulle få jobb efter min examen, men det har inte blivit något än, säger hon. 

Khatereh har tidigare varit med och berättat om jobbsökandet i P4 Halland och om hon inte hittar något jobb så går hennes studentvisum ut och hon får återvända till Iran.

– Det kommer vara svårare i Iran att få den typen av jobb, säger hon. 

Stor ökning av ansökningar till utbildningar

Västra Götalandsregionens Anders Carlberg menar också att man kan se en stor ökning av ansökningar till olika typer av vuxenutbildningar när det är svårare att få jobb. 

– Väldigt många ungdomar har vänt sig till komvux, universitet och högskolor. Staten har skjutit till medel för att kunna öka intagningen, det har varit kraftiga översök på utbildningarna. Det är en bra utveckling att man breddar sig och kan vara mer gångbar på en förändrad arbetsmarknad, säger han.

Daniella är en av dem, hon har sökt en utbildning inom digital marknadsföring som hon väntar på att få svar ifrån.

– Man vill ju uttömma alla möjligheter och säkra upp för framtiden, säger hon. 

Anders Carlberg säger att man skulle kunna se en ljusning är när vaccinationerna startar. 

– Vaccinationerna börjar i januari säger dem och då kommer en ljusning successivt under första halvåret, till exempel kommer det underlätta att äldre människor exempelvis kan ses på caféer.  

Arbetslöshet

Från mars till slutet på oktober 2020 har arbetslösheten ökat från 6,6 procent till 8,4 procent i Västra Götland. 


I oktober fanns drygt 73 000 arbetslösa eller sökande i program i Västra Götaland, motsvarande siffra i oktober förra året var strax under 55 000, det är en ökning med 33 procent.


I mars 2020 när pandemin slog till på allvar var antalet arbetslösa eller sökande i program strax under 60 000, då en ökning med 14,9 procent jämfört med mars 2019. 


I Sverige varslades 5 988 personer om uppsägning i oktober. 39 505 nya personer skrev in sig som arbetssökande och 45 063 personer lämnade Arbetsförmedlingen i oktober.


Statistiken avser åldrarna 16-64 år.


Källa: Arbetsförmedlingen 

Se också: 

Arbetslösheten i Sverige stiger – fler än under finanskrisen