Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga kvinnor varnas: ät inte surströmming

Unga kvinnor uppmanas att inte äta för mycket surströmming.Foto: Christoffer Hjalmarsson

Unga kvinnor bör inte frossa i surströmming. Det konstaterar Livsmedelsverket som nu varnar för fiskar fulla med dioxin.

Nu är det snart dags för surströmmingen att inta våra matbord. Men unga kvinnor bör inte äta för mycket av den läskande fisken. Maximalt två till tre gånger per år bör tjejer äta surströmming och vildfångad lax från Östersjön. Det säger toxikologerna på Livsmedelsverket som skriver att fiskarna innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB.

– Ett smart val för unga kvinnor som gillar surströmming är att inte äta strömming från Östersjön under resten av året för att kunna njuta av fisken vid ett par måltider under surströmmingssäsongen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Extremt farligt

Dioxin, som finns i surströmming och andra feta fiskar, är extremt farligt, faktiskt ett av de farligaste ämnena som finns. Gifterna lagras i fettvävnaden som sedan kan skada fostret vid graviditet och barnet vid amning. Förutom att det är farligt för fostret påverkar det immunförsvaret och centrala nervsystem och förmågan att få barn.

Livsmedelsverket varnar för de feta fiskarna som vildfångad lax, öring och sill från hela Östersjön. Men även från Skånes sydkust hela vägen upp till norra Bottniska viken. Vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern bör undvikas, likaså röding från Vättern.