Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unga flickor utsattes för våld på HVB-hem

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Under flera års tid utsattes flera unga flickor för våld på ett HVB-hem. Samtidigt ignorerade Ivo anmälningarna, avslöjar P4 Väst.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

Under flera års tid utsattes flera unga flickor för fysiskt våld på ett HVB-hem i Västsverige.

Trots flera Ivo-anmälningar gjordes ingenting – i stället skyddades personalen, avslöjar P4 Väst.

– De skulle vara på våran sida, och det var de ju inte överhuvudtaget, de var ju på deras sida, säger en av tjejerna till P4 Väst.

I en granskning som P4 Väst har gjort visar dokumentation från Ivo, inspektionen för vård och omsorg, att minst fem anmälningar har gjorts mot det aktuella HVB-hemmet i en mindre kommun i Västsverige.

Anmälningarna ska ha gjorts mellan 2012-2019. Bland annat gäller anmälningarna misshandel och kränkning mot flera unga flickor som bodde på hemmet.

En av flickorna berättar för P4 Väst om hur en av dem anställa på hemmet slängde henne på marken, tog ett polisgrepp och samtidigt tryckte ner ett knä mellan hennes skulderblad.

– Jag fick inte luft kändes det som. Jag fick panik jag trodde jag skulle svimma typ, säger tjejen till P4 Väst som vid tillfället bara var 14 år gammal.

Ivo ignorerade anmälningarna

En annan flicka berättar för P4 Väst om hur hon vid ett tillfälle kastades in i en vägg så hårt att hon fick hjärnskakning.

Trots anmälningarna som gjordes mot det aktuella hemmet gjordes ingenting. Inspektörer har varit och besökt hemmet vid flera tillfällen, men enligt P4 Västs granskning har anmälningarna avskrivits.

I en internutredning från Ivo erkänner de att de brustit i sina kontroller, men de nämner inte att det gällt grovt våld mot barn.

– Det fanns ingen trygghet alls, överhuvudtaget. Ens största trygghet var väl att man i alla fall kunde välja att låsa sin dörr till rummet på natten typ. Men dom hade ju ändå nycklarna så vad spelar det för roll, säger en av tjejerna till P4 Väst.

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.