Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Unga får poäng för anlagda bränder"

En våg av anlagda bränder fortsätter att härja i Tibro.

Polisens teori är att det är en tävling bland ungdomar som ligger bakom.

- Man får poäng för olika bränder. Tänder man eld på ett fordon klassas det som en poäng, ett förråd eller skjul ger två poäng, och är det en bostad får man fem poäng, säger Tony Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Skövde.

Sommarens bränder i Tibro

16/6: En anlagd brand i en källare i ett flerfamiljshus på Ågatan gör att huset rökfylls och de boende får evakueras. Tre personer rökskadas
29/6: Det eldas i området kring Sportparken. Bland annat en vägbom och en toalett drabbades.
1/7: En skräphög vid ett ödehus i Baggebolet, på Järnvägsgatan, brinner.
11/7: Det brinner vid den gamla garagelängan mellan Dalviksskolan och Nyboskolan, vid Nygrens gata.
12/7: Någon försöker tända eld på den gamla garagelängan mellan Dalviksskolan och Nyboskolan, vid Nygrens gata. Fasaden på längans baksida fattar då eld.
18/7: Det brinner återigen på Dalviksgatan, denna gång i en förrådsbyggnad.
19/7: Någon tänder eld på en blomkruka på Syréngatan.
23/7: Ett kedjehus på Gäregatan brinner.

Under sommaren har en rad anlagda bränder drabbat Tibro. Ingen har kunnat gripas för någon av dem, och polisen går nu ut med en ny teori.

- I ett distrikt hade man för något år sedan en tävling om skadegörelse på fordon. Så vi började fundera, skulle det kunna vara något sånt i Tibro? För bränderna är lite ologiska, säger Tony Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Skövde.

Tips som polisen fått in har antytt att det rör sig om en tävling bland ungdomar, där man samlar poäng för olika bränder. Fordon ska ge en poäng, förråd eller skjul ger två, och bostäder ger fem poäng.

Tacksamma för tips

- Vi vet inte vilken nivå det är på det där i så fall, men vi känner att det är så farligt och allvarligt att det är bättre att lyfta upp den teorin till allmänheten. Är det någon som känner igen det här eller har något att tillföra är vi jättetacksamma om de hör av sig, säger Johansson.

Och polisen håller nu utkik efter ledtrådar - på internet.

- Det vi tror är att man pratar och hanterar den här tävlingen på nätet, i olika forum. Men det är svårt att hitta, allt är kodat och det finns olika grupperingar.

Tror de använt bensin

Samtliga bränder har skett i tätbebyggt område. Dalviks­gatan har blivit drabbad flera gånger. Just nu kartlägger polisen hur bränderna startat.

- Vi tror att det är med bensin. Vi har skickat ner prover till SKL, men enligt teknikerna är det mycket som tyder på det, säger Tony Johansson.

Han tycker att eldandet har trappats upp. I måndags brann ett kedjehus på Gäregatan.

- Är det här en tävling så är det risk att ungdomarna triggar varandra. Och det vet vi ju, att då kan vad som helst hända.