Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung man våldtog flicka – 30 gånger

En ung man döms för att ha våldtagit en minderårig flicka vid 30 tillfällen.

Påföljden blir tio månaders sluten ungdomsvård, däremot slipper han utvisning.

Det var Bohusläningen som var först med att rapportera om den fällande domen.

Av domen framgår att den unge mannen och den ännu yngre kvinnan, ännu inte fyllda 18 respektive 15, träffades första gången under hösten 2016 för att därefter bli ett par. I flickans hem beläget i Västsverige ska paret ha blivit påkomna halvnakna, varpå föräldrarna ska ha informerat mannen om att han inte fick ha sex med deras minderåriga dotter.

Men relationen fortsatte och paret hade samlag 30 gånger, framgår av domen. 

Enligt vad flickan berättat i förhör så gjorde hon klart för pojkvännen att hon inte ville ha sex. Men han ska ha tjatat och tjatat, varför hon kände sig utpressad till att ha sex.

Förnekar brott

Mannen förnekar brott, men har till stora delar vidgått händelseförloppet.

Han menar att samlagen har skett helt ömsesidigt och att relationen varit kärleksfull, men han har också medgett att han varit den drivande parten.

Tingsrätten slår däremot fast att samlag med en person under 15 år inte behöver innebära kränkningar, våld eller liknande för att rubriceras som våldtäkt mot barn.

Mannen menar att han först inte kände till att flickan var minderårig, och menar dessutom att han inte förstått att det är olagligt att ha sex med personer under 15 år i Sverige.

Döms till ungdomsvård

Men tingsrätten tror inte på den förklaringen. Rätten går därmed på åklagarens linje och dömer mannen för våldtäkt mot barn vid 30 tillfällen samt grov våldtäkt mot barn vid ett tillfälle.

"Sekretess (flickan) har berättat om händelserna på ett mycket detaljerat sätt. Hennes redogörelse har varit sammanhängande och logisk. Hon har gett ett intryck av att i möjligaste mån försöka dra sig till minnes exakt vad som hänt och det har inte heller framstått som om hon överdrivit sin berättelse.", skriver rätten bland annat i domen.

Eftersom mannen är under 18 år får han en rejäl straffrabatt. Påföljden slutar på tio månaders sluten ungdomsvård. Brottens samlade straffvärde motsvarar minst fem års fängelse.

Åklagaren yrkade även på att gärningsmannen skulle utvisas efter avtjänat straff, men tingsrätten ogillar yrkandet.

Mannens förvarsadvokat skriver i ett mejl till GT att hans klient inte delar tingsrättens bedömning, men att man ännu inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

 

LÄS ÄVEN: Västsvensk man våldtog 12-årig flicka i USA