Magnus Lindegren. Foto: Jan Wiriden
Magnus Lindegren. Foto: Jan Wiriden

Undvik att bli lurad av skojare – polistipsen

Publicerad

Till hösten är det många som söker lägenhet. Men se upp - nu varnar polisen för falska andrahandsuthyrare.

– Det är relativt vanligt. Det handlar inte om en anmälan om året. Det kommer också in många anmälningar om försök till bedrägeri, där folk har genomskådat det, säger Magnus Lindegren, sektionschef på bedrägerisektionen i Storgöteborg.

Ser det för bra ut för att vara sant? Då är det förmodligen det. Hösten är en tid där många unga människor söker lägenhet inför terminsstart, men det är också bedragarnas högtid.

Nu går Rikspolis- styrelsen ut och varnar för falska andrahandsuthyrare. Enligt Magnus Lindegren, sektionschef på bedrägerisektionen i Storgöteborg, handlar det både om människor som säger sig befinna sig utomlands eller inom landet.

– Det är rätt så många som är i England som har en lägenhet för uthyrning. Sen så ska man skicka in en deposition och sen skickas nyckeln med post hem till personen i fråga. Man kan tyvärr inte själv vara på platsen för visning. När depositionen har skickats så återkommer de naturligtvis inte, säger han.

Begär deposition

Han berättar att bedragarna ofta känns väldigt trovärdiga och seriösa. De ber dig skicka dina referenser och även en kopia på ditt körkort.

– I andra änden så kan du faktiskt själv bli utsatt för ytter-ligare brott, med din identitet. Att de använder din identitet för att lura andra. De spinner vidare på det, så det blir en dubbel effekt av det, säger Magnus Lindeberg.

Han beskriver ett liknande tillvägagångssätt i Sverige:

– Man säger att man kanske befinner sig i Stockholm, och sen att man ska komma överens om ett datum där man ska komma och titta på lägenheten. Sedan säger de att, för att jag ska förstå att du är seriös med att hyra lägenheten, så vill jag att du skickar in en deposition till mitt kontonummer. Och sedan dyker det inte upp någon på den adressen, alternativt så öppnar den rätta innehavaren till lägenheten.

Kontrollera ägaren

Magnus Lindegren säger att det är viktigt att kontrollera adressen, och vem som står skriven på den. Han rekommenderar också att man tar kontakt med den som äger fastigheten för att kontrollera att personen i fråga har tillåtelse att hyra ut lägen-heten.

Om man väl är och tittar på en lägenhet är det bra att begära legitimation på den som hyr ut den. Det är framför allt viktigt att inte göra någonting för- hastat.

– Det är väldigt ofta så i bedrägerier - du har ett bra erbjudande och du måste svara väldigt snabbt. Du har en stressfaktor och att det är väldigt många som är intresserade, och att du därför måste betala depositionen nu, säger Magnus Lindegren.

Betala aldrig i förskott och aldrig kontant. Inte heller via en betalningstjänst, då kan inte pengarna spåras.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER