Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Undersökning: Gekås är inte alltid billigast

Smarta knepen för din shopping.
En undersökning från Prisjakt visar att Gekås i Ullared inte alltid är billigast. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Gekås i Ullared är kända för sina låga priser, men nästan var tredje produkt går att köpa billigare i andra butiker.

Det enligt en undersökning som sajten Prisjakt gjort. 

Men Gekås vd Boris Lennerhov menar att undersökningen är missvisande.

– Ytterst kan man säga att folk inte kör 50 mil för att det är mysigt, utan för att det är en bra affär, säger han.

Gekås i Ullared hade 4,8 miljoner kunder förra året och är en populär destination för shoppingsugna personer i hela landet, som lockas av varuhusets låga priser.

Nu har prisjämförelsetjänsten Prisjakt gjort en undersökning, där man jämfört hur Gekås står sig mot sina konkurrenter. Jämförelsen har gjorts mot såväl fysiska butiker som onlinebutiker.

Undersökningen visar att 60 procent av de varor man jämfört är billigare hos Gekås än hos deras konkurrenter.

En imponerande siffra, menar Prisjakts Nordenchef Carl Vult von Steyern.

– Att Gekås Ullared har ett lägre pris på sina produkter än hela Sveriges handel är först och främst imponerande. I tider när man talar om butiksdöden och vikten av att flytta över sin verksamhet online så lyckas de trotsa trenden och locka miljontals kunder till sitt varhus varje år, säger von Steyern i ett pressmeddelande.

Var tredje produkt går att handla någon annanstans

Men kan också se det på ett annat sätt, enligt Von Steyern.

– Vänder man på siffran så finns nästan var tredje produkt att handla billigare annanstans, vilket inte är riktigt lika imponerande med tanke på deras nischade sortiment.

Undersökningen visar att många av produkterna på Gekås varken är av de nyaste eller populäraste modellerna. 

Undersökning: Det ska du inte handla på Gekås

Om undersökningen

Prisjakt har undersökt 320 produkter som finns både hos Gekås Ullared och hos andra butiker via Prisjakt. Kategorier som undersökts är Tv-spel, Köksverktyg, Kaffebryggare och kaffemaskiner, Hörlurar, Högtalare, Rakapparater, Mobiltillbehör, Dammsugare, Filmer, Arbetsverktyg, Katt- och hundfoder, Sällskapsspel, TV- spelstillbehör, Kläder, Datortillbehör, Lego, Duplo, Övriga leksaker, Kosttillskott, Parfym, Hårvård, Solkräm, Deodorant, Smink, Bodylotion, Racketsport, Utelek och Friluftsliv. Undersökningen gjordes hos Gekås den 10 juli och på Prisjakt den 11 juli 2019.

59 procent av de produkter man undersökt från varuhuset finns nämligen inte ens bland de 50 populäraste inom sina respektive produktkategorier på Prisjakts egen sajt.

– Billigt är ofta bra, men man ska komma ihåg att det inte alltid är den nyaste eller bästa kaffekokaren man handlar hos Gekås. De köper upp restlager och i stora kvantiteter, vilket leder till låga priser men också ett produktutbud som långt ifrån alla konsumenter efterfrågar, säger Carl Vult von Steyern i ett pressmeddelande.

Gekås vd Boris Lennerhov är starkt kritisk mot undersökningen och von Steyerns påstående om att man köper upp stora restlager.

– Det är ett komiskt antagande att vi köper en stor andel av produkterna på parti. Det utgör i dagsläget cirka 2 procent, säger Lennerhov.

Boris Lennerhov: ”Missvisande”

Undersökningen har visat att bland annat lego, tv-spel och smink är dyrare hos Gekås i Ullared än hos deras konkurrenter.

Gekås vd Boris Lennerhov tycker att undersökningen är missvisande. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

På datortillbehör, bodylotion och tillbehör till racketsporter än dock Gekås billigast.

Boris Lennerhov tycker att det är märkligt att undersökningen visat att det som är billigast på Gekås är varor som enligt Prisjakt inte är populära.

– De menar alltså att vi skulle ta in en massa grejer som kunden inte vill ha? Ytterst kan man säga att folk inte kör 50 mil för att det är mysigt, utan för att det är en bra affär, säger Lennerhov. 

Lennerhov är också kritisk till att bara 320 produkter jämförts.

– Det är 320 produkter av 100 000 i vårt sortiment, det blir missvisande. Att jämföra Gekås med precis alla i Sverige, även online blir också något knepigt.