Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersköterskans ilska mot kränkande orden

Undersköterskan Anna Skarsjö blev upprörd när hon såg annonsen.Foto: Privat
I jobbannonsen för undersköterskor står det bland annat att man ”ska kunna klockan”.Foto: Skärmdump

Undersköterskan Anna Skarsjö, 44, reagerade starkt när hon såg jobbannonsen för äldreboendet.

Nu riktar hon skarp kritik mot texten i annonsen – som hon menar är nedvärderande mot yrkeskåren.

– Den genomsyras av ett sätt att se på oss och vilken inställning man har mot undersköterskor. Det är fruktansvärt, säger hon.

”Är ditt stora intresse att vinna tid för att hinna ta en rökpaus så behöver du inte söka detta arbete.”

Så stod det i en jobbannons för undersköterskor som publicerades på Partille kommuns hemsida. I annonsen, som riktade sig till undersköterskor, stod det bland annat:

”Vandrar du omkring hela dagarna som i ett töcken och är konstant trött? Då är det ingen idé att du söker arbete hos oss på Kullegården för vi tillhandahåller inte sängplatser åt våra medarbetare.”

Ett utdrag ur jobbannonsen.Foto: Skärmdump

Många, i synnerhet undersköterskor, har reagerat på formuleringarna i jobbannonsen. En av dem är Anna Skarsjö, undersköterska och avdelningsordförande på Kommunal väst.

– Jag trodde det var ett skämt, att det inte kan vara sant, säger hon.

– En arbetsgivare kan inte uttrycka sig så om våra grupper i Kommunal, om våra undersköterskor som gör ett otroligt viktigt jobb. Att vi ska kunna klockan och hantera en dator, kommunicera med människor och svara i en vanlig telefon. Är det de kvalifikationerna man behöver skriva ut i en annons när man söker en undersköterska? Det är skrattretande.

Här är ytterligare ett utdrag ur den borttagna annonsen.Foto: Skärmdump

Hur påverkar sådant synen på yrket?

– Den säger rätt mycket om vilken syn man har. Jag inbillar mig att de försöker vara ironiska eller roliga. Men den genomsyras av ett sätt att se på oss och vilken inställning man har mot undersköterskor. Det är fruktansvärt och jag blir upprörd när jag läser den.

Riktar kritik mot arbetsgivaren

Bland annat stod det skrivet i annonsen att arbetsgivaren ”erbjuder dig utbildning i hur en tvätt- och diskmaskin fungerar om detta är främmande föremål för dig”. 

Anna SkarsjöFoto: Privat

– Hur kan man överhuvudtaget skriva så? Vi har en treårig utbildning, utför avancerade uppgifter dygnet runt, året om. Vi är där i tid, stannar kvar om det inte kommer någon annan. Vi ställer upp och älskar vårt jobb som vi valt för att vi vill vara undersköterskor, säger Anna Skarsjö.

Enhetschefen: ”Ber tusen gånger om ursäkt”

Anneli Franzén, som skrev arbetsannonsen, är enhetschef på Kullagårdens äldreboende. Hon förklarar att annonsen nu är borttagen.

– Jag ber jättemycket om ursäkt. Det var tanklöst av mig. Jag försökte tänka nytt och det blev fel, och det är jag ledsen över. Det blev jättefel, säger hon. 

Franzén berättar att hon förstår att undersköterskor och andra kan ha blivit kränkta eller ledsna av annonsen.

– Det är jag ledsen för och ber tusen gånger om ursäkt. Jag har en fantastisk verksamhet och fantastisk personal.

”Det blev fel”

När personal kom över de kritiska reaktionerna på annonsen i sociala medier togs den omgående bort, förklarar Anneli Franzén.

– Det gör mig ledsen att jag, genom att ha formulerat mig på ett sätt, kan ha gjort min personal och andra undersköterskor ledsna.

Menade du att det är vanligt att undersköterskor använder mobilen på arbetstid eller inte kommer i tid?

– Nej! Nej, nej. Självklart är det inte så. Jag försökte tänka nytt och formulera en annorlunda annons, men det blev fel.