Christine fick corona på jobbet – utförsäkras

Vaccinet ska vara effektivt till 90 procent.
Christine Udding beskriver Försäkringskassans bedömning som absurd.
Foto: Privat / Privat
Christine anmälde sig frivilligt till coronavården men blev själv smittad.
Foto: HENRIK JANSSON
Christine Udding hotas nu av utförsäkring.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Undersköterskan Christine Udding anmälde sig frivilligt för att hjälpa till att rädda livet på coronapatienter, men blev själv smittad. 

Mer än ett halvår senare kämpar hon fortfarande mot sviterna av viruset.

Samtidigt har hon tvingats påbörja en ny kamp – mot Försäkringskassan och hotet om att bli utförsäkrad.

– Om det här är slutresultatet, vem ska då vilja utsätta sig för risken att bli smittad? frågar hon sig.

Coronapandemin hade precis sköljt in över Sverige och på Christine Uddings arbetsplats, Kungälvs sjukhus, gick man upp i stabsläge. 

En ny epidemiavdelning öppnade upp, och till den behövdes det personal. När hon fick frågan om hon kunde tänka sig att ställa upp tvekade hon inte en sekund – utan svarade ja på stående fot.

– Det var en självklarhet för mig. Jag kände mig stark och frisk och har inga underliggande sjukdomar, säger Christine Udding, som tidigare intervjuats av Kungälvs-Posten.

Rutinerna fungerade bra och personalen hade tillgång till skyddsutrustning. Men det hjälpte inte. Efter bara några veckor på den nya avdelningen fick hon plötsligt feber.

– Den kom under arbetstid. Jag sjukskrev mig och gick hem, sen gick det otroligt fort.

Chocken: Utförsäkras

Hon hann inte mer än landa hemma innan hon var tvungen att åka tillbaka till sin arbetsplats igen. Men nu som patient.

– Febern gick upp, jag hade fruktansvärd värk i kroppen och fick allt svårare att andas, berättar Christine Udding.

Röntgenbilderna visade att hennes lungor var svårt angripna av viruset. Totalt hade hon ett tjugotal symptom. Hon lades in och blev utskriven först elva dagar senare.

Vägen tillbaka sedan dess har varit lång och svår. Andnöd, domningar, panikångest och hjärntrötthet är bara några av alla symptom som har hängt kvar.

Sedan ett tag tillbaka är Christine Udding trots allt åter i arbete, men än så länge bara på 50 procent. Planen har varit att gå upp till 75 procents arbetstid efter nyår, för att sedan förhoppningsvis kunna jobba heltid framåt vårkanten. 

Men Försäkringskassan vill annat. Myndighetens bedömning är att hon nu, när 180 dagar har passerat, inte längre kan beviljas sjukpenning.

”Din arbetsförmåga bedöms [...] inte nedsatt på grund av sjukdom i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden”, skriver Försäkringskassan bland annat i underlaget till sitt kommande beslut. 

Christine Udding hotas nu av utförsäkring.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Systemet överrumplat

Christine Udding är ledsen och arg.

– I våras fick vi applåder, nu blir vi utsparkade. Jag har inte slarvat och gått i butiker, jag har bara varit på mitt arbete och försökt hjälpa till, säger hon.

Och hennes situation är långt ifrån unik. Bara under september passerade mellan 500–600 personer 180-dagarsgränsen och blev utförsäkrade. Detta enligt Försäkringskassans egen kartläggning.

– Problemet är att den här sjukdomen har överrumplat hela systemet. Vi lutar oss tungt mot vården och läkarvetenskapen för att kunna navigera rätt. Nu är vi i ett läge där vi har en ny sjukdom där det fortfarande är mycket vi inte vet, har Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg tidigare sagt till TT.

Nils Öberg, Försäkringskassans generaldirektör.
Foto: Pressbild / Kriminalvården / Pressbild / Kriminalvården

”Det är absurt”

Försäkringskassan för just nu en dialog med såväl patientföreningen som med vården och Socialstyrelsen för att bättre kunna tackla problematiken framöver.

Nils Öberg igen:

– Det är oerhört viktigt att vi försöker samla ihop kunskapsläget så att vi i slutänden gör korrekta bedömningar

Men för Christine Udding och andra i hennes situation, är det inte mycket till tröst.

– Jag tycker att det är absurt att den som blir sjuk ska drabbas bara för att Försäkringskassan inte vet hur de ska lösa det här. Om det här är slutresultatet, vem ska då vilka utsätta dig för risken att bli smittad?

Se också:

Därför är det viktigt att följa restriktionerna.