Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersköterskan Catarinas vädjan till statsministern

Regeringen ger nya direktiv under coronakrisen.
Undersköterskan Catarina Wilhelmsson har skrivit ett öppet brev till Stefan Löfven.
Foto: PRIVAT
Undersköterskan Catarina Wilhelmsson i skyddsutrustning på Södra Älvsborgs sjukhus under pandemin.
Foto: PRIVAT
Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Undersköterskan Catarina Wilhelmsson jobbar i frontlinjen på sjukhuset i Borås i kampen mot covid-19.

Hon beskriver en verklighet där personalen ibland inte hinner dricka eller gå på toaletten under ett helt arbetspass.

Nu har hon skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven.

”När vi inte orkar mer rasar ett av de viktigaste fundamenten i landet”, skriver hon.

– Nu är det dags att vi som arbetar inom vården får ta del av alla miljarder som delas ut av regeringen , säger Catarina Wilhelmsson.

Arbetsbelastningen är extrem för personalen som jobbar med alla corona-smittade patienter på sjukhusen. Catarina Wilhelmsson, 58, är undersköterska på Södra Älvsborgs sjukhus anestisiklinik.

– Jag har jobbat inom vården i 42 år. Jag började som vårdbiträde i Skene som 16-åring och utbildade mig till undersköterska 1990, berättar Catarina som bor i Fritsla.

Törst och mardrömmar

I 23 år har hon jobbat med akutsjukvård och de sju senaste åren inom intensivvården. Ett tufft och krävande arbete också till vardags men det hon och arbetskamraterna upplever sedan en dryg månad är inte jämförbart med något annat hon varit med om i sitt långa yrkesliv.

– Arbetsbelastningen är enorm. När jag kommer hem efter ett nattpass har jag sån värk och är så slut att jag oftast inte kan somna.

– Men det värsta är törsten. När man står mitt i arbetet med full utrustning och inte kan dricka och inte vet om det dröjer minuter eller timmar innan man kan göra det. Man kan inte klia sig eller torka bort svetten.

– Och så mardrömmarna när man väl lyckas somna. Jag har pratat med många kolleger och de flesta av oss har mardrömmar i dessa tider.

Skriver till Löfven

Hon bestämde sig för att skriva ett brev till statsminister Stefan Löfven för att berätta om sin vardag och en del tankar under pandemin.

– Jag hade tänkt skriva ett öppet brev ganska länge, men jag har varit så splittrad att jag inte fått ihop det. Jag har inte ens kunnat läsa en bok. Men för några dagar sen fick jag till det och så fick jag stöttning av min arbetskamrat, Anne-Charlotte Skoglund, som är IVA sjuksköterska.

Inledningen på brevet till Stefan Löfven.
Foto: PRIVAT
Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en inledning skriver man: ”... Mitt i allt detta ser vi de mest drabbade, de sjuka, patienterna hos oss i den så kallade frontlinjen, det vill säga på intensivvården. Dessa, många gånger relativt unga människor, är så oerhört sjuka, behöver så mycket högkvalificerad vård av många vårdare...”

Responsen från arbetskamraterna på Södra Älvsborgs sjukhus blev mycket positiv. Efter att många av dem skrivit under brevet gick det nyligen i väg till statsministerns digitala brevlåda. 

Minns första patienten

Catarina arbetade när SÄS fick in sin första covid 19-patient.

– Det var den 21 mars. Sen byggdes en avdelning om, sen sa det bara pang och inom några veckor hade vid 14-15 smittade hos oss.

För drygt en månad sedan gick sjukhuset upp i förstärkningsläge. Personal flyttades, avdelningar byggdes om, operationer ställdes in.

Catarina och hennes kolleger inom sjukvården hyllas unisont för sina insatser. Inte minst statsministern har gett dem återkommande beröm.

– Det känns härligt, vi har fått jättemycket cred från samhället. Jag har ett tacksamt jobb och, ja, vi är jättestolta!

Men Catarina Wilhelmsson arbetar i ett låglöneyrke.

– Vi har väntat så länge på den stora belöningen. Att få ordentligt betalt för det jobb alla nu är överens om är så viktigt. Det är dags nu.

27 900 – efter 42 år i yrket

Själv har hon en månadslön på 27 900 kronor efter 42 års yrkeserfarenhet

– Jag ligger nog på en medellön för undersköterskor. Det pyr väldigt mycket och jag är rädd för massavhopp från vården om man inte höjer lönerna rejält nu.

Catharina poängterar att det inte bara är de som jobbar direkt med covid 19-patienter som bör få en rejäl löneförhöjning.

– I stort sett alla landets undersköterskor och sjuksköterskor är underbetalda.

Hon uppger att man inte får något extra betalt för sina extraordinära insatser under pandemin och en normal sommarsemester är sannolikt bara att glömma.

– Vi följer kollektivavtalet och än så länge finns det inga beslut tagna om någon extra ersättning för våra sjukvårdsanställda kopplade till covid-19-situationen, säger Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalands-regionen.

Hon uppger också att kollektivavtalet, som är upprättat efter förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer, reglerar vad som gäller för semesterperioden.

– När man inte kan få sammanhängande fyraveckorsperiod under sommarmånaderna får man bland annat extra semesterdagar. 

Hur ser er sjukfrånvaro ut för närvarande?

– I mars hade vi en sjukfrånvaro på 10,8 procent och för april är siffran 9,7 procent. Siffran gäller alla anställda i regionen men 87 procent av oss är anställda inom hälso- och sjukvård.

Sjukfrånvaron är tre-fyra procent högre än förra året, uppger Olsson vidare.

Catarina Wilhelmsson gick under fredagskvällen på ännu ett nattpass. Hon vet vad som väntar. I brevet till Stefan Löfven skriver hon:

Det är varmt och svetten rinner, kondensen samlas på insidan av visiret... Vi kan ibland inte gå ifrån för att dricka, ta en paus eller gå på toa utan kan tvingas stå i full mundering en hel natt... När man sedan kommer hem kan man inte sova för att benen värker efter en hel natts stående, man törstar enormt...”

Mer om corona: Många svenskar går till jobbet trots att de är sjuka

300 000 svenskar har varit sjuka i över 10 veckor.