Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alexandras hjälteinsats – 63 boende evakuerades

Alexandra Rosell var med och evakuerade de äldre från Allégården under branden. Foto: Privat
63 personer fick evakueras i branden. Foto: KICKI NILSSON/TT

Efter en våldsam brand i ett äldreboende, som både polis och räddningstjänst är övertygade var anlagd, fick 63 personer evakueras.

Undersköterskan Alexandra Rosell var en av dem som räddade de äldre ur lågorna.

– Jag blev illamående när jag fick se lågor slå ut från entrén, säger hon om skräcknatten.

En undersökning från räddningstjänsten visar nu på flera brister på äldreboendet.

En natt i januari utbröt en brand på äldreboendet Allégården i Tibro, men trots de våldsamma lågorna och att 63 personer fick evakueras ska ingen ha skadats allvarligt. Tre personer fördes till sjukhus, enligt polisen med rökskador.

Efteråt hyllades personalen av räddningstjänsten.

– Vi började släcka och hjälpa till med evakueringen. Men det jag slogs av var vårdpersonalens insatser, det var helt avgörande. De gjorde allt rätt från början och räddade liv, sa Robert Zeidlitz från räddningstjänsten Östra Skaraborg efteråt.

Robert Zeidlitz vid räddningstjänsten Östra Skaraborg. Foto: Privat

Alexandra arbetade

Undersköterskan Alexandra Rosell, 35, var en av de som hjälpte till under evakueringen.

– Jag jobbade i ett uteteam och väntade på en kollega från Allégården som skulle hämta mig. Men hon dök inte upp. Efter ett tag ringde hon och sa att det brann, säger Alexandra Rosell, som tidigare intervjuats av P4 Skaraborg.

Polisen utreder branden som grov mordbrand. Foto: Mats Öfverström/ P4 Skaraborg

Alexandra berättar att hon först inte tog det på allvar, utan tänkte att kollegan säkerligen bara syftat på en mindre brand i en papperskorg.

– Några minuter senare ringde hon upp igen och sa: Det brinner utav helvete! Jag åkte dit direkt och blev illamående när jag fick se lågor slå ut från entrén till boendet. 

 

LÄS MER: 63 evakuerades vid brand på äldreboende

 

Alexandra säger att hon och hennes kolleger inväntade instruktioner från räddningstjänsten och började sedan hjälpa till att evakuera de boende. 

– Jag blev rädd vid ett tillfälle och det var när vi skulle evakuera de boende på korttidsboendet. Då gick strömmen och allt blev kolsvart, säger hon.

"Obehagligt"

Polisen har en pågående förundersökning om mordbrand.

– Utredningen pågår och vi håller på att höra massa människor, det var väldigt mycket folk på plats, säger Lars Johansson, chef för polisens avdelning för grova brott vid polisen i Skaraborg. 

Räddningstjänsten Östra Skaraborg har gjort en olycksundersökning och där instämmer man i polisens bild om att branden med hög sannolikhet var anlagd.

"Slutsatsen baseras främst på det häftiga brandförloppet, med mycket snabb brandtillväxt, i ett detekterat utrymme med få naturliga brandkällor", skriver räddningstjänsten i sin undersökning av branden, vilken Skövde Nyheter tidigare rapporterat om.

 

LÄS MER: Anställda upprivna efter våldsamma branden

 

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för den grova mordbranden, men vet hur den startat. Men det är information som de vill hålla för sig själva.

– Vi vill inte berätta för gärningsmannen vad vi vet, säger Lars Johansson.

Händelsen har påverkat Alexandra Rosell och hennes kolleger, säger hon.

– Det är obehagligt att någon kan ha gjort det här. Det har fått mig och mina kolleger som arbetar natt att bli extra vaksamma och misstänksamma, säger Alexandra Rosell.

Brister i brandskyddet

I sin undersökning kommer räddningstjänsten också fram till att det fanns en rad brister i brandskyddet på Allégårdens äldreboende.

Erik Lyckebäck, brandingenjör på räddningstjänsten i Östra Skaraborg. Foto: Räddningstjänsten Östra Skaraborg

– Två brandceller som fanns med på en ritning från en ombyggnation av boendet som ägde rum 2009, fanns i själva verket inte i verkligheten, säger Erik Lyckebäck, brandingenjör på räddningstjänsten i Östra Skaraborg, som har varit med och tagit fram utredningen.

Han fortsätter:

– Två av boendelägenheterna byggdes till vid samma ombyggnation var tätade på fel sätt, vilket ledde till att brandgas kunde spridas snabbare.

Erik Lyckebäck säger att Allégården har genomgått en brandskyddskontroll årligen och bristerna har upptäckts tidigare och påpekats för fastighetsägaren Tibrobyggen, men att de inte vidtagit några åtgärder.

Vd:n bemöter kritiken

Claes Jägevall som är vd för Tibrobyggen håller inte med om kritiken. 

– Man får se det i det stora hela. Det är tätningarna i en dörr och en brandcell som varit felritad. Nu är det en anlagd brand som är den stora boven i dramat, säger han.

Räddningstjänsten menar ju att de här bristerna inte har åtgärdats. Varför har ni inte gjort det?

– Det här skulle vara avhjälpt i april 2018 och nu brann det i januari, och anmärkningarna är inte av den tunga digniteten som det ger sken av när man läser rapporten. Räddningstjänsten har också sagt till oss att vi har ett bra brandskydd. Vi har beställt jobb men de har inte varit utförda men det är dörrar och tätningslister vi pratar om, det är inga stora saker. 

Claes Jägevall berättar att äldreboendet håller på att byggas upp igen, ett arbete Tibrobyggen utför tillsammans med socialtjänsten i kommunen.