Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Under granskningen: Kritiserade Vetenskapsskolan byter namn

Vetenskapsskolan byter namn till Safirskolan.
Foto: Daniel Olsson / GT

I maj kunde GT avslöja att Säkerhetspolisen slagit till mot Vetenskapsskolans ägare och dåvarande vd Abdel Nasser el Nadi.

Nu har el Nadi lämnat vd-rollen och skolan byter också namn: till Safirskolan.

– Ingen kommentar. Tack och hej då, säger skolans rektor Vian Talusi och avslutar samtalet då vi frågar om namnbytet.

Namnbytet framgår av handlingar som inkommit till Grundskoleförvaltningen i Göteborg där skolans nya ledning begär att kommunens skolpeng ska betalas ut till ett nytt bankgiro tecknat i det nya namnet Safirskolan AB.

Ändringen av namn har också skickats in till Bolagsverket som avgjorde frågan i månadsskiftet augusti/september. 

Men när GT ringer upp skolans rektor Vian Talusi och ställer frågor om namnbytet är det inget hon vill kommentera.

– Jag har ingen kommentar just nu.

Varför då?

– Ingen kommentar. Tack och hej då, säger Vian Talusi och avslutar samtalet. 

Vetenskapsskolan är formellt en icke-konfessionell friskola och hade i juni i år fått 223,7 miljoner kronor i skolpeng sedan året 2013. 

I somras bad Vetenskapsskolans ledning att utbetalningen av skolpeng för augusti månad skulle frysas, vilket också gjordes.

Bengt Randén, direktör för grundskoleförvaltningen i Göteborg.
Foto: Göteborgs stad

Vill ha utbetalningar till Safirskolan

Nu ber ledningen för den nya Safirskolan att pengarna går till den nya skolan och dess bankgiro. Brevet är undertecknat av Aysenur Dogan, som efterträdde Abdel Nasser el Nadi som vd för Vetenskapsskolan i maj, och skolans rektor Vian Talusi. 

Grundskoleförvaltningens direktör Bengt Randén bekräftar uppgifterna.

– Vi har kontrollerat bankuppgifterna i samband med skolans bankbyte och vi följer naturligtvis Skolinspektionens analys och beslut framåt här, säger Bengt Randén. 

Vetenskapsskolan har uppmärksammats mycket den senaste tiden. 

Abdel Nasser el Nadi släpptes i förra veckan efter beslut av Migrationsöverdomstolen. Men bedömningen mot honom kvarstår.

I juni kunde GT tillsammans med stiftelsen Doku avslöja att minst fyra anställda vid Vetenskapsskolan var återvändare från krigets Syrien. Utöver det visade Säkerhetspolisen intresse för sju personer, anställda och styrelseledamöter, i sitt arbete mot våldsbejakande extremism. 

En av de sju var den mångårige ägaren och vd:n Abdel Nasser el Nadi som i maj togs i förvar av Migrationsverket på Säkerhetspolisens inrådan i en insats där fem imamer och en imams släkting genomgick samma behandling i väntan på utvisning.
Alla sex ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet, men skälen bakom antagandet är kringgärdat av en hård sekretess. 

Skolinspektionen granskar

Abdel Nasser el Nadi släpptes nyligen från förvaret men ska formellt fortfarande utvisas ur landet. Men det anses inte vara möjligt att verkställa utvisning av honom till Egypten under rådande läge i landet. 

Skolinspektionen inledde tidigare i år en granskning av Vetenskapsskolan och lämpligheten hos de företrädare som leder skolan. Den granskningen fortgår fortfarande. 

Ett skäl till att granskningen dragit ut på tiden är att skolan inkommit med nya uppgifter om bland annat företrädare under granskningens gång. 

GT har sökt Abdel Nasser el Nadi sedan han släpptes på fri fot häromveckan. Hans advokat har inte velat kommentera ärendet. 

Enligt Migrationsöverdomstolens beslut menar El Nadi att Säkerhetspolisens bedömning är undermålig. Och att myndigheten ”inte ens uttryckt att han bedrivit verksamhet som innebär fara för rikets säkerhet utan främst resonerat kring framtida risker”.