Ultraljuden missade Malins tuffa sjukdom

Läkarnas miss gjorde att Malin Storms, 40, äggledare blev helt förstörd.
Foto: Dragan Mitrovic

STRÖMSTAD. Läkarna missade att Malin Storm, 40, hade ett barn som växte utanför livmodern – trots fyra ultraljud och graviditetshormoner.

Efter konstanta smärtor och blödningar i över sju veckor fick hon föras akut till Näl med helikopter.

– Man blir besviken, ledsen och frustrerad. Det kändes som att de inte riktigt tog det på allvar, säger hon.

Malin Storm, 40, insåg ganska tidigt att hon var gravid. Men efter sex veckor kände hon att någonting inte var som det skulle.

– Jag hade jättestarka smärtor, det strålande ner i högra sidan. Jag tyckte att det verkade skumt, berättar hon.

Hon åkte in till sjukhuset där man gjorde ett ultraljud och tog prover. Nivåerna på hennes hormoner var för låga för att hon skulle vara gravid, men också för höga för att det skulle vara ett missfall. Men läkarna skickade hem henne och bad att hon skulle komma tillbaka för provtagning en vecka senare.

Helgen innan sitt tredje återbesök fick hon återigen stora problem.

– Jag fick väldigt kraftiga smärtor och blödningar igen, berättar hon.

Man tog nya prover och gjorde ett nytt ultraljud – denna gång hade nivån av graviditetshormoner gått upp. Trots detta var det ingen som kontaktade Malin.

"Värre än de trodde"

Det är mitt i sommaren och Malin befinner sig på ön Koster. Plötsligt kommer smärtorna tillbaka – värre än någonsin. Hennes mamma ringer ambulansen och Malin förs med helikopter till gynakuten på Näl. Klockan tre nästa dag opereras hon.

– När de öppnade mig så var det massa blod i buken, det var värre än de trodde, säger Malin.

Först nu konstaterade läkarna att Malin hade drabbats av utomkvedshavandeskap. Då hade Malin genomgått fyra ultraljud, haft onormala värden och klara symptom på graviditet som inte gick över.

– Ju tidigare man får hjälp desto mindre lidande blir det, 20 maj till 11 juli – det tycker jag är väldigt lång tid för dem att upptäcka det, säger Malin.

"Frustrerande att bli hemskickad"

I samband med den akuta operationen fick Malin reda på att hennes värden hade gått upp vid senaste kollen – men det var ingen läkare som hade signerat provtagningen eller meddelat henne.

– Läkaren sa att jag kanske borde ha ringt och kollat värdena själv, men man förväntar ju sig att de hör av sig om de ändras, det ska ju inte ligga på patienten, säger Malin.

Malin förlorade mycket blod under sjukdomstiden och hon var sjuk länge efter operationen, dessutom är äggledaren helt söndertrasad. Hon har valt anmäla händelsen till inspektionen för vård och omsorg.

– Det var frustrerande att bli hemskickad och att de avvaktar, men också att det är svårt att få kontakt med dem överhuvud taget, säger hon.

– Jag önskar att man granskar det här och stramar upp rutinerna ordentligt. Man kan inte göra någonting åt min situation, men man kanske kan hjälpa andra.

Verksamhetschefen: "Jag kan bara beklaga"

Anne Wennberg, verksamhetschef för kvinnokliniken på Näl, vill inte uttala sig om enskilda patienter men kommenterar ändå fallet när GT berättar vad det är som har hänt:

– Någonting har brustit i våra rutiner. Jag kan bara beklaga att detta har hänt och att det självklart inte ska behöva hända, säger hon.

Hur vanligt är det?

– Det här är absolut ingenting vanligt. Jag har aldrig varit med om att man har missat det tidigare.

Man tog fyra ultraljud, men missade det ändå. Är det en tillförlitlig metod?

– Ett ultraljud visar med största sannolikhet ett utomkvedshavandeskap, men om det är en väldigt tidig graviditet kan det vara svårare att se.

Man tog prover som visade att hennes hormonvärden höjdes, men man kallade inte in henne. Kan rutinerna ha brustit där?

– Det är självklart. Nu efter anmälan får vi titta igenom allt och se på vilka punkter det kan ha brustit, så att det inte händer igen.

Ägget växer utanför livmodern

Vid en normal graviditet befruktas ägget i äggledaren, sedan rör sig ägget uppåt mot livmodern där det bäddar in sig. Vid ett utomkvedshavandeskap stannar ägget på väg mot livmodern. När ägget börjar växa kan man få starka smärtor då utrymmet är för litet för ägget att växa.

Vissa utomkvedshavandeskap avslutas av sig själv då man kan få missfall. Annars krävs operation eller mediciner för att man inte ska drabbas av en inre blödning då äggledaren kan spricka.

Till en början känns ett utomkvedshavandeskap som en normal graviditet. Runt vecka fem eller sex brukar man få blödningar och smärtor i magen, ofta långt ner i ena sidan.