Läkarnas miss gjorde att Malin Storms, 40, äggledare blev helt förstörd. Foto: Dragan Mitrovic
Läkarnas miss gjorde att Malin Storms, 40, äggledare blev helt förstörd. Foto: Dragan Mitrovic

Ultraljuden missade Malins tuffa sjukdom

Publicerad

STRÖMSTAD. Läkarna missade att Malin Storm, 40, hade ett barn som växte utanför livmodern – trots fyra ultraljud och graviditetshormoner.

Efter konstanta smärtor och blödningar i över sju veckor fick hon föras akut till Näl med helikopter.

– Man blir besviken, ledsen och frustrerad. Det kändes som att de inte riktigt tog det på allvar, säger hon.

Malin Storm, 40, insåg ganska tidigt att hon var gravid. Men efter sex veckor kände hon att någonting inte var som det skulle.

– Jag hade jättestarka smärtor, det strålande ner i högra sidan. Jag tyckte att det verkade skumt, berättar hon.

Hon åkte in till sjukhuset där man gjorde ett ultraljud och tog prover. Nivåerna på hennes hormoner var för låga för att hon skulle vara gravid, men också för höga för att det skulle vara ett missfall. Men läkarna skickade hem henne och bad att hon skulle komma tillbaka för provtagning en vecka senare.

Helgen innan sitt tredje återbesök fick hon återigen stora problem.

– Jag fick väldigt kraftiga smärtor och blödningar igen, berättar hon.

Man tog nya prover och gjorde ett nytt ultraljud – denna gång hade nivån av graviditetshormoner gått upp. Trots detta var det ingen som kontaktade Malin.

"Värre än de trodde"

Det är mitt i sommaren och Malin befinner sig på ön Koster. Plötsligt kommer smärtorna tillbaka – värre än någonsin. Hennes mamma ringer ambulansen och Malin förs med helikopter till gynakuten på Näl. Klockan tre nästa dag opereras hon.

– När de öppnade mig så var det massa blod i buken, det var värre än de trodde, säger Malin.

Först nu konstaterade läkarna att Malin hade drabbats av utomkvedshavandeskap. Då hade Malin genomgått fyra ultraljud, haft onormala värden och klara symptom på graviditet som inte gick över.

– Ju tidigare man får hjälp desto mindre lidande blir det, 20 maj till 11 juli – det tycker jag är väldigt lång tid för dem att upptäcka det, säger Malin.

"Frustrerande att bli hemskickad"

I samband med den akuta operationen fick Malin reda på att hennes värden hade gått upp vid senaste kollen – men det var ingen läkare som hade signerat provtagningen eller meddelat henne.

– Läkaren sa att jag kanske borde ha ringt och kollat värdena själv, men man förväntar ju sig att de hör av sig om de ändras, det ska ju inte ligga på patienten, säger Malin.

Malin förlorade mycket blod under sjukdomstiden och hon var sjuk länge efter operationen, dessutom är äggledaren helt söndertrasad. Hon har valt anmäla händelsen till inspektionen för vård och omsorg.

– Det var frustrerande att bli hemskickad och att de avvaktar, men också att det är svårt att få kontakt med dem överhuvud taget, säger hon.

– Jag önskar att man granskar det här och stramar upp rutinerna ordentligt. Man kan inte göra någonting åt min situation, men man kanske kan hjälpa andra.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER