Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulrika slår larm: Patienter tvingas ligga i korridoren

”Personalen är jättetrött. Vi har överbeläggningar, mycket övertid, patienter som får ligga i korridoren”, säger Ulrika Olofsson. Foto: Privat
Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Foto: NORA LOREK

Övertid, personal som överväger att sluta och patienter som tvingas ligga i korridorerna.

Nu larmar facket på Södra Älvsborgs sjukhus om situationen.

– Jag tycker det är bedrövligt att inte få förutsättningarna att göra ett bra jobb, säger sjuksköterskan Ulrika Olofsson.

Situationen på Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) är så pass allvarlig att facket nu går ut och larmar, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om. Ulrika Olofsson från Borås är sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hon har arbetat på sjukhuset i 14 år och menar att den här våren varit extrem. En kraftig influensasäsong har bidragit.

– Vi har legat på högsta nivån, nivå fem, länge. Personalen är jättetrött. Vi har överbeläggningar, mycket övertid, patienter som får ligga i korridoren, säger hon.

Hon fortsätter:

– Hur värdigt känns det? Du är inlagd av någon anledning och har inte ens en dörr att stänga om dig. Det känns inte okej, säger Ulrika Olofsson.

”Inte okej att det ska vara så”

50 vårdplatser är just nu stängda och en hel kirurgiavdelning står obemannad, säger Ulrika Olofsson. Det gör att personal även får täcka upp för bemannade extraplatser.

– Jag tycker inte det är okej att vår arbetsmiljö ska vara så. Man kan få ansvara för att bemanna upp på en avdelning man aldrig satt sin fot på förut, säger Ulrika Olofsson.

 

LÄS MER: Patient till attack – högg vårdpersonal

 

– Jag pratade med en ny sjuksköterska på vårdavdelningen och frågade hur det känns. ”Det känns okej, i förrgår hade jag mitt första bryt”, svarade hon. De går alltså in med förväntningen att de ska gråta på grund av stressen, säger Ulrika Olofsson.

Facket ska ha fått indikationer på att personal överväger att säga upp sig.

– Japp, det har vi fått. Men jag vet inte någon exakt siffra, säger Ulrika Olofsson.

”Man kan inte vara nöjd...”

Karin Hederstierna är verksamhetschef på Medicinkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Man kan inte vara nöjd när man har patienter i korridoren och personal som får slita jättemycket. Ingen arbetsgivare tycker det är en bra situation. Samtidigt kan vi inte stänga sjukhuset, vi måste ta hand om dem som kommer hit efter bästa förmåga, säger hon.

Vad gör ni för att förbättra situationen?

– Det här är inget man vänder på väldigt snabbt. På längre sikt handlar det om att försöka arbeta för en god arbetsmiljö och att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi planerar också för att undvika den här situationen nästa år. Vi har inte varit tillräckligt förutseende tidigare, säger Karin Hederstierna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!