Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ullared-Boris miljondrag på Gekås – mot tjuvarna

Gekås satsar en miljon kronor på att sätta upp övervakningskameror vid kassorna, berättar vd:n Boris Lennerhov. Foto: HENRIK JANSSON
Boris Lennerhov är vd på Gekås i Ullared. Foto: HENRIK JANSSON

Facket har varit kritiska och tyckt att det är ett intrång mot integriteten.

Men efter flera månaders förhandlingar är det klart att Gekås nu sätter upp 82 bevakningskameror vid kassorna i varuhuset i Ullared.

– Syftet är att förebygga att tjuvarna tycker det är kul, säger Gekås vd Boris Lennerhov.

Under fredagen blev Gekås personal informerad om att företaget sätter upp en bevakningskamera vid varje kassa – totalt 82 kameror.

Veckan efter påsk kommer arbetet med att montera övervakningen att påbörjas. 

– Det är en stor installation som tar tid. Men vi räknar med att det ska vara klart innan vår högsäsong, sommarsäsongen, börjar. Den totala kostnaden blir en miljon kronor, säger Gekås säkerhetschef Boris Carlsson.

Bakgrunden till att företaget nu sätter upp bevakningskameror är en serie grova stölder som inträffade på Gekås sommaren 2017.

Boris Carlsson, säkerhetschef på Gekås. Foto: Pressbild

Stal för 100 000 kronor

Flera personer packade kundvagnar fulla med varor medan två i personalen lät dem passera kasslinjen obetalda. Det handlade om varor för totalt omkring 100 000 kronor.

I november 2018 dömdes sju män för delaktighet i insiderstölderna. Sex av dem fick villkorlig dom och dagsböter och en man dömdes till skyddstillsyn. Samtliga nekade till brott.

Och stölderna har fortsatt konstaterar säkerhetschefen Boris Carlsson.

– Så sent som i onsdag kväll hade vi ett ärende med en person som gick ut genom kassan med en kundvagn fylld med varor till ett värde på drygt 8 000 kronor. Och detta var bara ett tillfälle som vi råkade uppmärksamma, säger han.

Vd:n Boris Lennerhov tillägger:

– Jag var inte road över att sätta upp kameror från början, men för de som jobbar i kassorna är det här en trygghet. Vi har massa incidenter där man stjäl och hotar personal. Syftet är i första hand inte att avslöja tjuvar, utan att förebygga att tjuvarna tycker det är kul.

”Jag var inte road över att sätta upp kameror från början, men för de som jobbar i kassorna är det här en trygghet”, säger Boris Lennerhov. Foto: HENRIK JANSSON

”Hoppas satsningen snart ger resultat”

Såväl säkerhetschefen som vd:n hoppas att de nya kamerorna ska förhindra att brott inträffar på varuhuset.

– Det är skönt att det nu blir av. Jag hoppas att satsningen snart ger resultat. Det är vid konkreta ärenden då man ska kunna avslöja och utreda brott som begåtts som man har den stora nyttan av detta, säger Boris Carlsson och fortsätter:

– Kamerorna är också brottsförebyggande och ger en tryggare arbetsmiljö inte minst. Det kan uppkomma andra situationer än stöld. Det kan vara bedrägerier och hotfulla situationer i samband med kassamomentet.

Även Hallands Nyheter har rapporterat om kamerabevakningen på Gekås. 

Facket starkt emot kamerorna

Tidningen skriver att Handels fackklubb varit stark motståndare till övervakningen och att ordförande Izabela Nanneson menat att företaget genom kamerorna misstror de anställda. Hon anser att det är ett intrång mot integriteten, enligt HN.

Efter utdragna förhandlingar med facket har det nu blivit klart att kamerorna kan sättas upp.

– Det är förhandlingsskyldigheten som gjort att det dragit ut på tiden. Man ska absolut respektera integriteten men här får man se vad som väger tyngst. Och det gör syftet att förhindra och avslöja brott, säger Boris Carlsson.