Lysekils kommun har under två års tid dragit ner på Lysekilshemmets personal, vilket P4 Väst var först med att uppmärksamma. Nu planeras nedskärningarna fortsätta, detta trots den redan nu svåra situationen.
– De är för få som jobbar här, det påverkar mig och de andra. Jag mår sämre och det finns ingen lust kvar till något. Personalen har bara tid att mata oss, inte för något annat, säger Ulf Oskarsson, 62, som bott på hemmet i två år.
Han berättar att situationen successivt blivit värre. I nuläget anser han inte att någon inom hemmets väggar lever ett värdigt liv.
– Vissa av de som bor här blir liggandes i 17 timmar innan någon i personalen har tid att hjälpa dem upp ur sängen.
Ulf saknar att gå ut
Ulf säger även att han saknar att kunna gå ut. Han berättar att ingen av de boende längre får chansen att gå utanför boendets ytterdörr. Det finns inga resurser.
– Jag ser hur personalen sliter, det är alltid stressigt och alla mår dåligt. Det finns inte utrymme för något heller. Om någon måste åka till sjukhuset är det kört.
Ingela Börjesson jobbar på boendet och hon säger att hon är förtvivlad över situationen.
– Vi har sprungit och sprungit för att hålla allt samman men nu går det inte längre.
Hon anser att de är för få i personalen redan nu och hon fruktar att personalstyrkan planeras skäras ner ännu mer.
Anställd kritisk
Ingela Börjesson får inte en stund över under en vanlig arbetsdag.
–Vissa går och lägger sig vid sex på kvällen och sedan har vi inte möjlighet att ta upp dem förrän klockan elva nästa dag. Vi blir så trötta och det tar längre och längre tid för oss att komma när de boende ringer, säger hon och fortsätter:
– Det finns inget utrymme för något, de får inte ens komma utanför dörren. Vi har skrivit till kommunfullmäktiges ledamöter men inte fått något svar, säger hon.
"Besparingar nödvändiga"
Besparingarna är nödvändiga, menar socialnämndens ordförande Ricard Söderberg (S).
– Jag har inte fått några allvarliga avvikelser om läget. Vi har sett indikationer men det ser mer ut som en farhåga. Besparingen har ännu inte trätt i kraft, säger han.
Söderberg säger dock till P4 att de 17 timmarna de äldre blir liggande i sängen inte är acceptabelt.
– Men utevistelser är en utförarfråga, den kan jag inte kommentera. Får vi avvikelser som tyder på att vi inte utfört vårt uppdrag så måste vi agera på det. Men några sådana kommer inte.