Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Lundells attack på "Allsång på skansen"

fixar riktig allsång. Ulf Lundell har publiken i sin hand på konserten i Trädgårdsföreningen på fredagskvällen. Han häcklar som vanligt Allsången i allmänhet och Måns i synnerhet samtidigt som nationalskalden levererar den ena allsångspärlan efter den andra.. Foto: NORA LOREK/ ROCKFOTO
Foto: Nora Lorek/ Rockfoto

GÖTEBORG. Ulf Lundell intog Göteborg och fick Trädgårdsföreningen att koka.

"Attack-Uffe", som han själv uttrycker det, bjöd både på favoriter - och en ny känga till Allsång på Skansen.

- Sean Banan i folkdräkt, Måns som grenslade en väldigt gammal kanon och sedan Trio med Bumpa som spelade "Vi ska leva för varandra". Oj, oj - helt makalöst.

Det är sommar, sol, underbart hett - och Göteborg visar sig från sin bästa sida.


Foto: Foto: Nora Lorek/ Rockfoto

Man kan förstå att Ulf Lundell bara för några dagar sedan sa att han föredrar Göteborg framför Stockholm.

- Har ni sett i tidningarna att Attack-Uffe har varit i farten igen. Han har uttalat sig ofördelaktigt om sin hemstad. Och nej, jag klarar inte stockholmare längre, bekräftar han från scenen.

Häcklar allsången

Därefter berättar Ulf Lundell om att han på ett hotell i Stockholm för några dagar sedan slog på tv:n och storögt fick se Allsång på Skansen där bland annat Sean Banan uppenbarade sig i folkdräkt och två ungar dragit upp en skylt där det stod "Kungen av bananer på.

Sedan ger han även det nya borgerliga Sverige en känga.

- När jag skrev den här låten för 15-20 år sedan var jag trygg i ett Sverige som inte finns i dag. Jag är i opposition, jag kan inte vara något annat. Det är så mycket som gör en förbannad och sorgen.

Blandad publik

Det här säger rockaren i de få mellansnacken han har på konserten. Det tar faktiskt en helt timmes spelning innan han ens säger "Hallå Göteborg" till publiken.

Publiken är blandad, unga som gamla. Många män, med ölglas i handen, längst fram, men även många par och ungdomar.

Och herr Lundell levererar många av sina favoriter. Det är fullt ös från första stund med bland andra "Idiot City", "Evangeline" och "Omaha". Första publikfriande allsången är Snön faller och vi med den.

- Vi får bara spela i två timmar, det känns som matiné för oss, vi hinner inte bli varma i kläderna. Och "Överjaget" har knappt fått en chans att komma fram.

Drar igång allsången

Men med extranumret "Oh la la Jag vill ha dig" har den verkliga allsångsfesten börjat, Publiken är inte bara med på noterna och sjunger med i varenda strof de sträcker händerna i skyn och klappar takten. Musiken tystnar och publiken tar över.

Kvart över tio är det över och den som såg fram emot att få hör nationalskaldens stora epos "Öppna landskap" får hoppas på bättre lycka nästa gång.