Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons krav: Straffbart att vara med i kriminella gäng

Hör Ulf Kristerssons hårda ord om gängskjutningarna i Sverige tidigare i veckan.
Ulf Kristersson, M.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg, S.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg, S, och M-ledaren Ulf Kristersson i SVT på torsdagsmorgonen.Foto: SVT
Mikael Damberg i SVT.Foto: SVT
Ulf Kristersson i SVT.Foto: SVT

Moderaterna vill göra det straffbart att vara med i kriminella gäng.

Det säger partiledaren Ulf Kristersson till DN:

– Det skulle alltså ge polisen nya möjligheter att agera mot de aktiviteter som vi sett i Göteborg under de senaste dagarna.

– Inte säkert att en sådan bestämmelse skulle få någon effekt, svarar justitieminister Morgan Johansson (S). 

Polisen i Göteborg har inlett en särskild händelse, vilket innebär att stora resurser kan sättas in, sedan tre skottlossningar har ägt rum i Göteborg under kort tid. Den pågående konflikten kommer efter en period av relativt lugn i Göteborgs gängmiljöer.

Nu klassas situationen som ”rött läge”. 

Personer som tillhör en av de kriminella grupperingar, som polisen misstänker är inblandade, har under de senaste dagarna upprättat vägspärrar på olika platser i nordöstra Göteborg.

”Absolut inte under kontroll” 

Något som Ulf Kristersson debatterade med inrikesminister Mikael Damberg, S, i SVT:s Morgonstudion på torsdagsmorgonen.

Damberg sa då att konflikten tagit ”helt makalösa uttryck”.

– Men jag är helt övertygad om att det där kommer polisen i Göteborg inte se mellan fingrarna på.

På SVT:s fråga om läget inte är under kontroll svarade Ulf Kristersson:

– Absolut inte under kontroll, det här är ju en blandning mellan en extrem hänsynslöshet som de här gängen visar och en otrolig svensk naivitet under mycket lång tid, att vi i praktiken låtit dem utvecklas på det här sättet.

Nya lagförslag presenterades 

Mikael Dambergs svar:

– På den punkten tycker jag att vi har samma analys, för det här har inte uppstått i går. Det här har vuxit upp under några decennier där gängen har fått etablera sig i de fattiga bostadsområdena och försörja sig på narkotikahandel, bygga nätverk och skapa ett våldskapital som är riktigt farligt, inte bara för dem själva utan vi har sett att det drabbat civila också.

Han sa sen också att han under onsdagen presenterat ett nytt paket med lagförslag, med bland annat skärpta straff och större befogenheter till myndigheter. 

M:s nya förslag

Till DN säger Ulf Kristersson att Moderaterna nu vill förbjuda ”deltagande i och samröre med en kriminell organisation”.

– Ett exempel på vad som kan utgöra ett deltagande i ett kriminellt gäng är att upprätta vägspärrar eller anordna möten där olika kriminella gäng deltar. Det skulle alltså ge polisen nya möjligheter att agera mot de aktiviteter som vi sett i Göteborg under de senaste dagarna, säger M-ledaren till tidningen.

På frågan om hur ett förbud mot medlemskap ska gå till svarar Kristersson att ”polisen har ganska bra koll på vilka som är med i eller samverkar med gängen”.

Justitieministern Morgan Johansson (S) säger till Expressen att han ”aldrig stänger några dörrar när det gäller åtgärder mot gängkriminalitet”, men att han är tveksam till att Kristerssons förslag skulle få någon effekt.

– De flesta kriminella nätverk idag är löst sammansatta och skulle riskera att falla utanför den definition som en sådan lagstiftning skulle kräva. Att göra det straffbart med varje form av deltagande i en kriminell organisation skulle dessutom kräva en grundlagsändring, som tar många år att genomföra. Vi behöver åtgärder här och nu, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta förstärka polisen, skärpa straffen, öka kameraövervakning och möjligheterna till husrannsakan och hemlig avlyssning, samt allt annat som vi gör inom ramen för 34 -punktsprogrammet.

Kriminella nätverk beskjuter varandra i Göteborg – hör Johanna Bäckström Lerneby förklara.
Straffen för innehav och smuggling av vapen skärps, meddelar inrikesminister MIkael Damberg.