Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf kom ut – då flyttades han till lagret

Ulf Truffe kom ut som homsexuell. Då fick han inte längre jobba med kunder, utan förvisades ner på lagret i butiken där han jobbade.
Foto: Privat
Sedan i mitten på veckan är Ulf aktiv i Borås Pride, då det är första gången för staden. Festivalen kommer att pågå under helgens gång och Ulfs uppgift är att sprida glädjen för Pride från ett bås.
Foto: Privat

Ulf Truffe var ansvarig för kundkontakten i herrbutiken - men förvisades ner till lagret för att arbetsgivaren fick reda på att han var homosexuell.

– Jag är nog lite "pain in the ass" bara för att jag existerar, säger han.

Nu är Ulf ansiktet utåt för Borås Pride som pågår i helgen.

Ulf Truffe, 53, från Borås, arbetade för 20 år sedan i en herrbutik där han precis skulle kliva in i rollen som ansiktet utåt och ha ansvaret för kundkontakten, något som P4 Sjuhärad har rapporterat om tidigare.

Men plötsligt fick arbetsuppgifterna en vändning då en förlovningsannons på Ulf och pojkvännen syntes i tidningen. Ulfs arbetsgivare reagerade starkt på sin anställdes sexuella läggning och skickade ner honom till lagret för att inte synas i butiken, menar Ulf.

– Så som han pratade då var att "du tänker väl på hur du närmar dig kunderna och så?", och då svarade jag ju att jag jobbar ju på som vanligt. Behöver de hjälp med att lägga upp byxor så gör jag väl det, berättar Ulf Truffe.

"Efter ett tag så orkade jag inte längre"

Vidare berättar han att arbetsgivaren tog in Ulf på ett enskilt samtal och pratade - men trots det kom han aldrig till kärnan - att det var den sexuella läggningen som var ett problem.

– Han visste att han gjorde fel men kunde inte hantera situationen. Han var orolig för att förlora kunder för att jag var öppet homosexuell. Alla kolleger på jobbet tyckte att det var helt sjukt att jag helt plötsligt inte fick vara på försäljningsgolvet. Efter ett tag så orkade jag inte längre, så då slutade jag.

Lagerarbetet pågick under ett års tid. Ulf berättar att han enbart fick vara på golvet om det var kaos i butiken - men då upplevde han att det var strikt bevakning från arbetsgivaren. Ulf beskriver tiden som psykiskt knäckande då ingen direkt hjälp fanns att få för att kunna behålla sina ursprungliga arbetsuppgifter. På arbetsintervjuer efter händelsen tog Ulf beslutet att i fortsättningen vara öppen med sin sexuella läggning.

– Jag var öppen med det så det var raka kort från början. Det var ett krav som jag satte på mig själv för att inte behöva råka ut för det här igen.

"Jag slår tillbaka på honom varenda dag"

I dag är det lättare att få hjälp och en arbetsgivare hade inte kunnat bete sig på det viset i dagsläget, tror Ulf. Han hyllar stödet som han har fått från sina föräldrar och sin son - och han vägrar att hålla sin sexuella läggning hemlig för att få ett jobb.

– Jag slår tillbaka på honom varenda dag, varenda sekund egentligen. Inte för att jag vill gå på honom, men för att jag finns. Jag är nog lite "pain in the ass" bara för att jag existerar, säger han.

Sedan i mitten på veckan är Ulf aktiv i Borås Pride, då det är första gången som evenemanget arrangeras i staden. Festivalen kommer att pågå under helgen och Ulfs uppgift är att sprida glädjen för Pride från ett bås.

– Jag gapar i ett bås om hur fantastiskt det är att vi har Pride i Borås, säger han stolt.