Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Dageby: "Det var  lätt att övertala mig"

Ulf Dageby, 69, är den så kallade skrällen i den kommande uppsättningen av TV4:s "Så mycket bättre".

- Jag - en "skräll". Vad härligt det låter, säger den gamle proggaren och Nationalteater-ikonen till GT.

Ulf Thorbjörn Dageby

Född: 10 maj 1944 i Göteborg.

Bor: I Majorna i Göteborg och på Skaftö i Bohuslän.

Familj: Hustru Anki, två söner och en bonusson.

Gör: Musiker och tonsättare.

Fritidsintressen: Inga utöver musiken.

Arbetar: Mer än någonsin - trots pensioneringen. Jag har fullt upp och gör bara roliga saker. Jag tackar nej till allt tråkigt.

Här är artisterna som är med i Så mycket bättre 2013

Årets upplaga av "Så mycket bättre" spelas in på Gotland under tio dagar i början av juni. Programmen sänds i TV4 under hösten med final vid jul.

Agnes Carlsson, 25

Titiyo Jah, 45

Ebbot Lundberg, 47 (Union Carbide Productions, Soundtrack of Our Lives)

Lill Lindfors, 72

Ulf Dageby, 68 (Nationalteatern)

Bo Kasper Sund- ström, 51 (Bo Kaspers orkester)

Ken Ring, 34 år

Sanningen om Sillstrypar´ns Mello-kritik

Ulf Dageby förknippas mycket med "Sillstrypar´n" och dennes låt "Doing the omoralisk schlagerfestival" från 1975, där texten är en stark kritik av Melodifestivalen.

Står Du fast vid den kritiken i dag?

Varje år ringer någon mig och vill att jag, Ulf Dageby, ska vara ställföreträdande samvete för svenska folket och jag vägrar alltid att vara det.

Varför?

Du säger "stark kritik". För mig är det en prillig låt. Jag hade fruktansvärt roligt när jag skrev den. "Sillstrypar´n" var nämligen en teaterperson, en rollfigur.

Han fortsätter:

Då funderade jag på: Om en människa som är engagerad i något och som aldrig i hela sitt liv har skrivit en låt - hur blir det när den personen då skriver?

Som "Sillstrypar´n" kunde Ulf Dageby excellera i hiskeliga rim.

Rim som "fascisternas feta ister - ska vi fastna i deras klister" hade jag aldrig vågat skriva själv - men "Sillstrypar´n" vågade, säger han. Så för mig är det en fruktansvärt kul låt. Jag tror till och med att Benny Andersson håller med om det.

( Trots "Sillstrypar´n" bitska "Och där kommer Abba i kläder av plast, lika döda som sillkonserver"...

"Sillstrypar´n" hade som sagt aldrig skrivit någon låt innan. "Doing the omoralisk..." blev hans första - och sista låt.

Ulf Dageby var inte svår att få med på noterna när han fick frågan om att vara med i "Så mycket bättre".

- Jag var lätt att övertala för jag tycker så väldigt mycket om det här programmet. Så jag blev väldigt glad när de frågade, säger han.

Det du och dina kamrater gjorde musikaliskt på er tid var banbrytande och milstolpar i svenskt musikhistoria. Kan det bli "så mycket bättre"?

- Absolut! Den som följt Nationalteaterns Rockorkester under alla år har hört oss ta de här låtarna och klä dem i ett antal olika kostymer, och vi är väl i dag hårdare än någonsin. I somras spelade vi på Sweden Rock inför 40 000 personer. Så nog kan de låtarna kläs i många fler kostymer.

Vad har du för förväntningar inför mötet med de andra?

- Stora. För mig är det här ett riktigt äventyr. Det jag tycker är skoj med det här gänget är att det är så härliga musiker allihop. Jag kommer att känna mig hemma med dem.

Har du träffat eller jobbat med någon av de här tidigare?

- Nej, jag har inte gjort det och det är ingen lek att veta. Man får ta låtarna på fullaste allvar och göra dem till sina utan att förstöra dem.

Din musik bär väldigt starkt din musikaliska prägel. Hur tror du det blir när andra artister tolkar dem på sitt sätt?

- Jag är så nyfiken på detta. Jag brinner av nyfikenhet att få reda på hur det blir.

"Inte det minsta orolig"

Är du Inte orolig för att lägga "En dag på sjön", "Livet är en fest", "Vi fortsätter spela rock'n'roll fast vi håller på att dö", "Hanna från Arlöv" etc i händerna på någon annan?

- Nej. Inte det minsta orolig. Det ska bli en fest att få höra vad de här fina killarna och tjejerna gör av mina sånger.

Har du redan funderat på någon särskilt melodi eller artist du vill göra "så mycket bättre"?

- Det är ett jobb jag håller på med varje dag nu. Det är verkligen inte enkelt. Jag kan inte berätta något om hur jag tänker göra, det är en överraskning fram till programmet sänds, men så mycket kan jag säga att det är väldigt roligt att se på andras låtar ibland.

Hur då?

- Man kan ha fördomar hit och dit plötslig är man tvungen att ta en sång på fullaste allvar och det är spännande som... som fan, alltså. Jag tycker att det här programmet bidrar till att man får en väldig förståelse och intresse för all musik.

Vad gör du annars när du inte fundera på att göras de andras låtar så mycket bättre?

- Jag är pensionär nu så det tickar in lite grann. För en evig frilans som aldrig tidigare vetat vad jag ska göra längre än tre månader framåt är det ett gyllene tillfälle att hålla på med egna projekt.

- Som att skriva körmusik - jag har en utbildning i komposition från musikhögskolan och den har jag inte hunnit med att utnyttja än.

- Och så har jag börjat skriva låtar igen, för det var ett tag sen.

Hur mycket är du ute och spelar?

- Nationalen är ute jämnt. A never ending tour, men det här året har vi ett uppehåll, faktiskt. Men jag funderar på att sjösätta min egen kvartett, så småningom med Johan Reivén på trummor, Håkan Svensson på gitarr, Timo Lundgren på bas och jag själv, sång och gitarr.